ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεμιστοκλέους: Παίρνουν σειρά για τρίτη δόση οι κάτω των 50

19:52 - 01 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Θεμιστοκλέους: Παίρνουν σειρά για τρίτη δόση οι κάτω των 50
Η τρίτη δόση είναι πιο αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές κορονοϊού, σε σύγκριση με τα ατoμα που έλαβαν 2 δόσεις 5 μήνες πριν, επισήμανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σκιά της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ για 5.449 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Οι προβληματισμοί για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας είχαν ξεκινήσει από την αρχή του εμβολιασμού και σήμερα γνωρίζουμε ότι διαρκεί 6 μήνες, ανάφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Αναφέρθηκε επίσης και σε όσους έχουν νοσήσει, λέγοντας ότι η σύσταση των διεθνών οργανισμών είναι η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου να γίνεται 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Μίλησε ακόμα για τα αποτελέσματα μελέτης, όπου ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει -διάστημα έως 5 μήνες- είχαν 5,5, φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει. Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσου σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν 2 δόσεις πέντε μήνες πριν, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε: «Ξεπεράσαμε τους 12,9 εκατομμύρια εμβολαισμούς. Το 63,4% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στον Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι στο 68,8%. Το 60,8% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του στη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών. Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα αναμνηστικής δόσης για Johnson & Johnson, που θα είναι  με το ίδιο εμβόλιο, Pfizer και λίγο αργότερα, με Moderna. Για την αναμνηστική δόση ατόμων κάτω των 50 ετών που έχουν κλείσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, αύριο θα αποφασίσει η Επιτροπή Εμβολιασμών και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.