ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλεύρης: Οι δείκτες μάς επιτρέπουν χαλάρωση των μέτρων

12:17 - 20 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Πλεύρης: Οι δείκτες μάς επιτρέπουν χαλάρωση των μέτρων
«Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε, πλέον κινούμαστε στον ευρωπαϊκό μέσον όρο με 75% εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό και 90% στον ευάλωτο πληθυσμό. «Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, και υλικοτεχνικά και σε επίπεδο, ανθρώπων, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ», είπε. 

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν χωρίς να μπαίνουν σε διαδικασία υποχρεωτικότητας» διεμήνυσε.

«Δεν πιστεύουμε στο Zero Covid, πολιτική που αποτυγχάνει όταν υπάρχει υπερμεταδοτικότητα. Πιστεύουμε στις πολιτικές ενίσχυσης του ΕΣΥ και προστασίας των ευάλωτων ομάδων», σημείωσε ο ίδιος. «Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε», τόνισε ο υπουργός.

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία. «Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ξεκαθάρισε πως «δεν καταργούνται τα μέτρα, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση». «Αυτό σημαίνει πως η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες πως έχουν εξοικειωθεί και εκπαιδευτεί με τα μέτρα προστασίας αυτά τα 2,5 χρόνια και είναι σε θέση να τα υιοθετούν για να προστατεύονται χωρίς να διακόπτουν την κοινωνική τους δραστηριότητα και χωρίς να τα επιβάλλουμε με νομοθετικές παρεμβάσεις» τόνισε η ίδια. 

«Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί, στην καλύτερη περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό όπως και με πολλούς άλλους. Άρα δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε προπανδημική κατάσταση» διευκρίνισε. 

Κάνοντας μια αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε τη σταθερή μείωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον αριθμό κρουσμάτων. 

Τα κρούσματα αυτής της στιγμής στην Ελλάδα προέρχονται από το στέλεχος ΒΑ2 της Όμικρον που σχετίζεται με χαμηλότερη νοσηρότητα και κίνδυνου θανάτου, σημείωσε. 

Όπως είπε ο ίδιος, η αποκλιμάκωση στα κρούσματα συνδυάζεται με σημαντική μείωση στο συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων. 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:28 - 20 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.