ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δωρεάν μαστογραφία σε 1,3 εκατ. γυναίκες άνω των 50 ετών

11:38 - 09 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Δωρεάν μαστογραφία σε 1,3 εκατ. γυναίκες άνω των 50 ετών
Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η επίσημη παρουσίαση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο που εκδηλώνει ο γυναικείος πληθυσμός, αλλά και ο οποίος προλαμβάνεται, έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Περισσότερα για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50-69 ετών και περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  • εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας
  • κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  • υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αποστολή sms στις ασφαλισμένες που θα πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια. Μετά το sms που θα αποστέλλεται θα μπορεί να κλεισθεί ραντεβού σε ιδιωτική μονάδα υγείας για τη μαστογραφία τόσο ψηφιακά όσο και τηλεφωνικά.

Η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη ώστε οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους.

Οι ενδιαφερόμενες θα ορίζουν την περιοχή που επιθυμούν, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν και σε άλλα σημεία ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Μετά τους ελέγχους του μαστού, θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον Ιούλιο καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πιερρακάκης: Από αύριο η αποστολή SMS στις δικαιούχους

Ήδη από αύριο ξεκινά η αποστολή SMS στις δικαιούχους δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά».

Η διαδικασία της ενημέρωσης μέσω SMS θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία δεν περιμένει να πάει ο πολίτης στο γιατρό, αλλά το κράτος υπενθυμίζει στον πολίτη να φροντίσει τον εαυτό του», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα

«Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. «Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. «Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα», πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:58 - 09 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.