ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιλαμβάνει η συμβιβαστική πρόταση για το...ψαλίδι στο φυσικό αέριο

18:59 - 25 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Τι περιλαμβάνει η συμβιβαστική πρόταση για το...ψαλίδι στο φυσικό αέριο
Οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται ούτως ώστε να μετριαστούν οι στόχοι του σχεδίου της ΕΕ που ζητά μείωση στη χρήση φυσικού αερίου, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν χειμώνα όπου παραμένει αβέβαιο αν και πόσο αέριο θα συνεχίσει να προμηθεύεται από τη Ρωσία, γράφει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα κάθε κράτος μέλος από τα 27 της ΕΕ να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον προσεχή Μάρτιο. Ο στόχος θα ήταν εθελοντικός, αλλά η Επιτροπή θα μπορούσε να τον καταστήσει δεσμευτικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Βρυξέλλες προέτρεψαν τις χώρες να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου από τώρα ώστε να υπάρξουν επαρκή αποθέματα τον χειμώνα, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανή η πλήρης διακοπή στην παροχή ρωσικού αερίου. Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ αντιμετώπισε αντίσταση από σειρά κυβερνήσεων: κάποιες ήταν κατηγορηματικά αντίθετες στις δεσμευτικές περικοπές, άλλες ήταν απρόθυμες να αφήσουν τις Βρυξέλλες να τους υπαγορεύσουν πόση ενέργεια θα χρησιμοποιούν.

Διπλωμάτες της ΕΕ συζητούσαν μια αναθεωρημένη πρόταση τη Δευτέρα, πριν επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία την Τρίτη οι υπουργοί ενέργειας. 

Συμβιβαστική πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, θα διατηρηθεί μεν ο εθελοντικός στόχος για περιορισμό στη χρήση φυσικού αερίου από όλες τις χώρες, ωστόσο θα προσφερθεί μια σειρά εξαιρέσεων για τον δεσμευτικό στόχο - πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν διαφορετικούς υποχρεωτικούς στόχους.

Ορισμένοι διπλωμάτες χαιρέτισαν την εν λόγω πρόταση ως βάση για συμφωνία, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι με τόσες εξαιρέσεις η Ευρώπη θα αποτύγχανε να εξοικονομήσει αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, εάν η Ρωσία κόψει τις προμήθειες.

Σύμφωνα με την πρόταση που συνέταξε η προεδρεύουσα Τσεχία, θα εξαιρούνται χώρες που δεν συνδέονται με τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα που είναι νησιωτικά κράτη.

Επίσης, όσες χώρες έχουν μεγάλους όγκους αποθηκευμένου φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χαμηλότερους στόχους για τον περιορισμό της ζήτησης -σ' αυτές συγκαταλέγεται και η Ελλάδα-, όπως και όσες εξάγουν φυσικό αέριο, όπως η Ισπανία που δεν βασίζεται σε ρωσικές εισαγωγές και είναι από τους πιο σθεναρούς αντιπάλους της πρότασης της ΕΕ. Θα μπορούσαν επίσης να εξαιρεθούν κρίσιμοι τομείς, όπως τα χημικά και ο χάλυβας.

Η νέα πρόταση δίνει στις εθνικές κυβερνήσεις και όχι στην Επιτροπή τη δικαιοδοσία να καταστήσουν δεσμευτικούς τους στόχους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.