ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιαμαρέλου-Κορονοϊός: Δεν ξέρουμε πόσο καλύπτουν τα εμβόλια το στέλεχος XBB15

14:43 - 06 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Γιαμαρέλου-Κορονοϊός: Δεν ξέρουμε πόσο καλύπτουν τα εμβόλια το στέλεχος XBB15
Για το νέο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βόρεια Αμερική, το XBB15, μίλησε σήμερα (6/1) η Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, ωστόσο δεν φαίνεται να οδηγεί σε σοβαρή νόσο.

Ειδικότερα, η κ. Γιαμαρέλλου, υποστήριξε ότι «ειδικά γι’ αυτό το XBB15  δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβόλια το καλύπτουν».

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, και αναφερόμενη στη μετάλλαγη «Κράκεν» και την πιθανότητα εμφάνισης στη χώρα  μας, σημείωσε πως  «με τις μετακινήσεις των πληθυσμών πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα». Με το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε πως «εάν φανεί ότι απότομα αυξάνουν τα κρούσματα, σίγουρα θα πάρουμε μέτρα που θα θυμίζουν την εποχή της Covid».

Όπως ενημέρωσε μικρή κάμψη παρουσιάζει η μετάδοση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος δημιούργησε τρομερά προβλήματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Η κ. Γιαμαρέλλου  χαιρέτησε τις αποφάσεις που ελήφθησαν παγκοσμίως για τους ταξιδιώτες από την Κίνα με στόχο τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, και σημείωσε  ως εξαιρετικά σημαντικό για τη λήψη έγκαιρα μέτρων με τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεων,  την ανάλυση στα λύματα του αεροπλάνου, όπως και γενικά στα λύματα.

Για το νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15

«Αυτό το καινούργιο στέλεχος στην Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες μαστίζει το 40% των προσβεβλημένων. Έχει την ικανότητα να μεταδίδεται 15-20 φορές πιο γρήγορα από τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον. 

Από την άλλη μεριά, εκείνο που βλέπουμε είναι ότι φαίνεται να μην είναι πιο μολυσματικό, δηλαδή να κάνει πιο σοβαρή νόσο και να αυξάνει θανάτους και διασωλήνωσεις, τουλάχιστον από αυτά που μας ανακοινώνονται. Παρ όλο ότι ειδικά γι αυτό το XBB15  δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβόλια το καλύπτουν» υπογράμμισε η κ. Γιαμαρέλλου σημειώνονται πως ήδη υπάρχει μετάδοση σε 30 άλλες χώρες. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.