ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη συγκέντρωση καλλιτεχνικών σωματείων στο Σύνταγμα-Τα αιτήματα

14:48 - 02 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Μεγάλη συγκέντρωση καλλιτεχνικών σωματείων στο Σύνταγμα-Τα αιτήματα
Με μεγάλη συγκέντρωση κορυφώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (2/2) στο Σύνταγμα, η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των καλλιτεχνών, εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού και σπουδαστών σε καλλιτεχνικές σχολές με μία σειρά από αιτήματα για τις εργασιακές συνθήκες αλλά και τους όρους φοίτησής τους.

Στο Σύνταγμα έχουν συγκεντρωθεί συγκεκριμένα καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό: Μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, σπουδαστές και μαθητές Καλλιτεχνικών Σχολών και Σχολείων.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων σε καλλιτεχνικές ειδικότητες στη συγκέντρωση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, έχει προκηρύξει σήμερα (2/2) τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00.

Ανάλογες κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα σε Θεσσαλονίκη, Λαρισα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης

Αιτήματα της κινητοποίησης είναι η απόσυρση ή η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, η ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και η ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Ακόμα, οι καλλιτέχνες ζητούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους χώρους δουλειάς τους, με όρους αμοιβής και εργασίας που να τους επιτρέπουν να ζουν από την άσκηση της Τέχνης τους.

Να σημειωθεί ότι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλλουν την παραίτησή τους εάν δεν τροποποιηθεί, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, το προεδρικό διάταγμα.

Η υπό εξέλιξη κινητοποίηση των καλλιτεχνών χαρακτηρίζεται ως πολύ δυναμικότερη από προηγούμενες, ενώ η προοπτική παράτασης των κινητοποιήσεων είναι ανοικτή. Να σημειωθεί ότι από χθες (1/2) έκλεισαν θέατρα και μουσικές σκηνές, ενώ σταμάτησαν τα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών, διαφημιστικών μέχρι και μεταγλωτίσεων.

 
Η παρέμβαση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
 
Από πλευράς του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, ο κ. Δημήτρης Κουφαλάκος σχολίασε αρχικά την πρωτοφανή συμμετοχή μουσικών στην απεργία, ενώ τόνισε και το γεγονός, ότι από τη δυναμική της συμμετοχής ακυρώθηκαν οι παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή χτες, πρώτη μέρα της απεργίας.
 
Απο το βήμα της κινητοποίησης κατήγγειλε την επίθεση που μεθοδεύει η κυβέρνηση στις αμοιβές τους. «Συνεχίζουμε δυναμικά», υπογράμμισε και παρουσίασε αναλυτικά τα αιτήματα του ΠΜΣ.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 15:12 - 02 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.