ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσικνοπέμπτη: Ποιοι δήμοι γιορτάζουν με γλέντια και παραδοσιακά έθιμα

11:28 - 16 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Τσικνοπέμπτη: Ποιοι δήμοι γιορτάζουν με γλέντια και παραδοσιακά έθιμα
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών, οι πολίτες έχουν σήμερα (16/2) τη δυνατότητα να περάσουν την Τσικνοπέμπτη σε ένα από τα πολλά γλέντια που διοργανώνουν οι Δήμοι της Αττικής, με φαγητό, ποτό, μουσική και παραδοσιακά έθιμα.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τους εξής Δήμους:

Δήμος Καλλιθέας: Από τη 13:00 το μεσημέρι και μετά θα ξεκινήσει το γλέντι του ο δήμος Καλλιθέας στο πάρκο Χαροκόπου με μεζέδες, κρασί και ζωντανό μουσικό πρόγραμμα, ενώ τις βραδινές ώρες η πόλη θα έχει την ευκαιρία να απολάυσει τις καντάδες της Μεικτής Χορωδίας του δήμου.

Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου: Στο Μοσχάτο το γλέντι θα γίνει στην πλατεία Ταξιάρχη Παπαντώνη, θα ξεκινήσει στις 18:00 μ.μ. και περιλαμβάνει κεράσματα, χορό και τραγούδι από τον Όμιλο Ελληνικών Χορών του Πνευματικού Κέντρου με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. 

To ίδιο θα συμβεί και στον Ταύρο μία ώρα αργότερα (19:00 μ.μ.) στα π. Δημοτικά Σφαγεία. To γλέντι θα «ντύσει» μουσικά η μπάντα του Νίκου Κερκένη και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του δήμου «Ταυρίωνες».

Δήμος Πετρούπολης: Aπό τις 17:30 το απόγευμα θα βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους οι «Κουδουνάτοι» και η ομάδα του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών της πόλης μαζί με τη Φιλαρμονική.

Δήμος Αλίμου: Με το «Έθιμο των Φανών» κι ένα γλέντι αμέσως μετά θα γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη ο δήμος. Πρόκειται για αναπαράσταση διονυσιακής γιορτής, που τελείται στην Κοζάνη τους τελευταίους τρείς αιώνες.

Στηρίζεται στην αυθόρμητη συμμετοχή των πολιτών και πυρήνας της τελετής είναι ο Φανός. Η αναπαράσταση περιλαμβάνει πορεία μουσικών και χορευτών, αλλά και των κατοίκων, θα ξεκινήσει στις 19:00 μ.μ. από τη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου & Χαρ. Τρικούπη με κατάληξη την πλατεία Καραϊσκάκη στο Άνω Καλαμάκι (θέατρο Μαίρη Αρώνη), καθώς και το άναμμα του Φανού από τον δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη.

Μετά, θα ακολουθήσει γλέντι με κρασί και εδέσματα, όπου θα συμμετέχουν το συγκρότημα «BandaBoumba», τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος «Στησίχορος» και ο Σύλλογος Οικισμού Εκτελωνιστών.

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: O Δήμος πρόκειται να αναβιώσει το έθιμο του «Μπέη». 

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και διασώζεται μέχρι σήμερα σε αρκετά χωριά του Έβρου. Οι Θράκες σατιρίζουν τον οθωμανό Μπέη, που οργώνει με το αλέτρι έχοντας στον ζυγό τους υποτελείς του και μαζεύει στο τέλος όλη την σοδειά ως φόρο για να πατσίσει το περσινό χρέος των αγροτών, το οποίο έτσι δεν κλείνει ποτέ και διαιωνίζεται.

Ο Μπέης με πειράγματα και σκωπτική διάθεση οργώνει και πετά καρπούς με ευχές για γόνιμη και πλούσια σοδειά, ενώ οι χωριανοί προσπαθούν να τον ρίξουν κάτω, συμβολίζοντας την πάλη για απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.

Το δρώμενο θα λάβει χώρα στην πλατεία Ιμίων της Βούλας στις 18:00 μ.μ. με τη συμμετοχή του Λαογραφικού Ομίλου «Μαντηλάκι» και αμέσως μετά θα ακολουθήσει γλέντι με τη συνοδεία της πενταμελούς παραδοσιακής ορχήστρας «Τζίτζικες».

Δήμος Ασπροπύργου: O δήμος οργανώνει παραδοσιακό αρβανίτικο αποκριάτικο γλέντι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου. Θα ξεκινήσει στις 20:00 μ.μ. με την ορχήστρα του Σπύρου Μπρέμπου και θα περιλαμβάνει αρβανίτικους μεζέδες, αλλά και γαλακτομπούρεκο.

Δήμος Μεγάρων: Γλέντι από το πρωί, με τον δήμο με τη συνδρομή dj και τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, να γλεντάει στον χώρο του Γυμνασίου.

Δήμος Αγίας Βαρβάρας: H δημοτική Αρχή καλεί τον κόσμο να γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη μαζί με τους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ-ΚΕΦΑ στο Κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης, από τις 11:00 το πρωί, με φαγητό, μουσική και χορό. Μάλιστα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης, ο δήμος θα διαθέσει δημοτικό μεταφορικό μέσο.

Δήμος Δάφνης-Υμηττού: Στα ΚΑΠΗ της Δάφνης και του Υμηττού θα γιορτάσει στις 12:00 το μεσημέρι την Τσικνοπέμπτη.

Δήμος Χαλανδρίου: O δήμος ξεκινά από σήμερα τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του, με Fire Show και ξυλοπόδαρους στην κεντρική πλατεία.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.