ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Copernicus: Ο φετινός Ιούλιος ήταν πιο ζεστός από ποτέ

12:35 - 08 Αυγ 2023 | Ειδήσεις
Copernicus: Ο φετινός Ιούλιος ήταν πιο ζεστός από ποτέ
Ο πιο καυτός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν ο φετινός Ιούλιος, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, απαριθμώντας σημαντικά δεδομένα.

Ο περασμένος μήνας, ο οποίος σηματοδοτήθηκε από καύσωνες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, ήταν κατά 0,33 βαθμό Κελσίου πιο ζεστός από το μήνα που κατείχε μέχρι τώρα το ρεκόρ (Ιούλιος 2019, που είχε φθάσει τους 36,63 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο).

Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ήταν επίσης κατά 0,72 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή από τη μέση (1991-2020) για τον Ιούλιο, ανέφερε στο ενημερωτικό δελτίο της η Copernicus.

Ήδη από τις 27 Ιουλίου, πριν καν τελειώσει ο μήνας, οι επιστήμονες είχαν θεωρήσει «εξαιρετικά πιθανό» να είναι ο Ιούλιος 2023 ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ήταν μια ζοφερή διαπίστωση που έκανε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να πει πως η ανθρωπότητα βγήκε από την εποχή της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος για να μπει σε αυτή του «παγκόσμιου βρασμού».

Οι ωκεανοί είναι επίσης μάρτυρες αυτής της ανησυχητικής εξέλιξης, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους από τον Απρίλιο και πρωτοφανή επίπεδα τον Ιούλιο. Ένα απόλυτο ρεκόρ καταγράφηκε στις 30 Ιουλίου με 20,96 βαθμους Κελσίου και για το σύνολο του μήνα η θερμοκρασία της επιφάνειας ήταν κατά 0,51 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση (1991-2020).

{https://twitter.com/CopernicusEMS/status/1688809304441167872}

«Ακραία φαινόμενα»

«Παρατηρήσαμε τον Ιούλιο νέα ρεκόρ, τόσο για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας όσο και για την επιφάνεια των ωκεανών. Αυτά τα ρεκόρ έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη, που είναι εκτεθειμένοι σε όλο και συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Ενδείξεις για την άνοδο της θερμοκρασίας που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες καταγράφηκαν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.

Το επιστημονικό δίκτυο World Weather Attributiojn (WWA) κατέληξε ήδη στο συμπέρασμα πως οι πρόσφατοι καύσωνες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν «σχεδόν αδύνατο να συμβούν» αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η Copernicus αναφέρει επίσης πως οι πάγοι της Ανταρκτικής περιορίσθηκαν τον Ιούλιο περισσότερο παρά ποτέ από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων, και μειώθηκαν κατά 15% κάτω από το μέσο όρο για το μήνα αυτό.

«Το 2023 είναι προς το παρόν το τρίτο πιο ζεστό έτος με 0,43 βαθμό Κελσίου πάνω από τον πρόσφατο μέσο όρο» και «μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα», υπογραμμίζει επίσης η Σαμάνθα Μπέρτζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.