ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομάδα ανακύκλωσης δίνει νέα... ζωή σε άχρηστα πλαστικά

09:36 - 27 Οκτ 2021 | Περιβάλλον
Ομάδα ανακύκλωσης δίνει νέα... ζωή σε άχρηστα πλαστικά
Ομάδα ανακύκλωσης στις Φιλιππίνες προσπαθεί να δώσει λύση στην κρίση του πλαστικού που επιδεινώνεται, μετατρέποντας μπουκάλια, φακελάκια μιας χρήσης και συσκευασίες σνακ που μολύνουν ποτάμια και παραλίες σε υλικά κατασκευής.

Η ομάδα «The Plastic Flamingo (=Το Πλαστικό Φλαμίνγκο)» ή απλά «The Plaf», όπως είναι γνωστή, μαζεύει τα σκουπίδια, τα τεμαχίζει και στη συνέχεια τους δίνει νέα μορφή, φτιάχνοντας στύλους και σανίδες που ονομάζονται «οικολογικό ξύλο» και χρησιμεύουν στην κατασκευή περιφράξεων, καταστρωμάτων, ακόμα και καταφυγίων σε περίπτωση κάποιας φυσικής καταστροφής.

«Πρόκειται για 100% ανακυκλωμένο υλικό, φτιαγμένο 100% από πλαστικά σκουπίδια και βάζουμε κάποια πρόσθετα και χρώματα που σε καμία περίπτωση δεν μολύνουν το περιβάλλον», λέει η επικεφαλής του πρότζεκτ, Έρικα Ρέγες.

«Διορθώνουν το... λάθος της χώρας τους»

Το «The Plaf» έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 τόνους πλαστικών απορριμάτων μέχρι σήμερα, προσπαθώντας να εξομαλύνει ένα τεράστιο πρόβλημα στο οποίο έχουν μεγάλο μερίδιο και οι Φιλιππίνες. Περίπου το 80% του πλαστικού που καταλήγει στον ωκεανό προέρχεται από ασιατικά ποτάμια και η συγκεκριμένη χώρα είναι... ένοχη για το ένα τρίτο από αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021.

Η κυβέρνηση δεν έχει σαφή στρατηγική για την καταπολέμηση του προβλήματος, με τον τομέα περιβάλλοντος να λέει ότι βρίσκεται σε επαφή με κατασκευαστές για να βρουν τρόπο να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο των απορριμάτων.

Η πανδημία του κορονοϊού, όμως, επιδείνωσε το πρόβλημα. Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμάτων, πρόβλημα που εντάθηκε με την πανδημία όπου οι πολίτες χρησιμοποιούν κατά κόρον πλαστικές προστατευτικές ασπίδες προσώπου, γάντια, συσκευασίες φαγητού take away και πλαστικό χαρτί περιτυλίγματος που χρησιμοποιείται στις online αγορές που αυξήθηκαν ραγδαία.

Προσπάθεια ευαισθητοποίησης

Η ομάδα ανακύκλωσης ενημερώνει τον κόσμο για το πώς μπορεί να συνεισφέρει σε μια λύση φιλική προς το περιβάλλον πηγαίνοντας τα πλαστικά σκουπίδια του σε ειδικά κέντρα ανακύκλωσης αντί να τα πετά και να καταλήγουν στον ωκεανό.

Το «The Plaf» είναι σε επαφή και με ΜΚΟ προκειμένου να βοηθήσει στην κατασκευή σπιτιών που καταστράφηκαν από τους τυφώνες, χρησιμοποιώντας τα δικά του βιώσιμα δομικά υλικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:37 - 27 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.