ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναπτυγμένες χώρες επιμένουν στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα Κύριο

10:50 - 19 Νοε 2022 | Περιβάλλον
Αναπτυγμένες χώρες επιμένουν στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα
Οι πλούσιες χώρες έχουν δεσμευτεί για σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα παρά την ενεργειακή κρίση στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά τα σχέδια ανάπτυξης άνθρακα της Κίνας κινδυνεύουν να εξουδετερώσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Οι χώρες εντός του φόρουμ πολιτικής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο να κλείσουν περισσότερο από το 75% της παραγωγικής τους ικανότητας από άνθρακα από το 2010 έως το 2030.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση άνθρακα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Ο απογαλακτισμός του κόσμου από τον άνθρακα θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων, αλλά ο άνθρακας είναι επίσης και το μεγαλύτερο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ ορισμένες χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία έχουν καθυστερήσει το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα αυτόν τον χειμώνα λόγω ανησυχιών για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, οι συνολικές ημερομηνίες σταδιακής κατάργησης παρέμειναν άθικτες, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για να ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής COP27 για το κλίμα των παγκόσμιων ηγετών στην Αίγυπτο.

Το φετινό συνέδριο είδε στελέχη μεγάλων εταιρειών φυσικού αερίου, που προηγουμένως είχαν εξοστρακιστεί σε συνεδριάσεις της COP, να διαφημίζουν το προϊόν τους ως μια καθαρότερη εναλλακτική λύση στον άνθρακα σε έναν κόσμο με περιορισμούς ενέργειας.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να φέρει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της χώρας στο μέγιστο έως το 2030 και να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060. Τη Δευτέρα, η Κίνα δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται στην αναφορά του 1,5 βαθμού Κελσίου ως στόχο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα, XeiZhenhua, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει ορισμένα εργοστάσια άνθρακα για να διατηρήσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού της δικτύου.

Εξακολουθούν να υπάρχουν σχέδια για σχεδόν 300 γιγαβάτ (GW) νέας ισχύος από άνθρακα παγκοσμίως, με περίπου τα δύο τρίτα αυτής να πρόκειται να κατασκευαστούν στην Κίνα.

Οι εκπομπές από υπάρχοντα εργοστάσια άνθρακα και μόνο θα οδηγήσουν τον κόσμο πέρα ​​από το όριο του 1,5°C με την παγκόσμια ζήτηση άνθρακα να είναι σταθερή κοντά στα υψηλά ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας σε έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι η μετάβαση από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην Ινδονησία, τη Μογγολία, την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Συνεπώς, η μαζική αύξηση της χρηματοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για να απομακρυνθούν οι φτωχότερες χώρες από τον άνθρακα.

Μαρία Μπερτζελέτου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:38 - 19 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.