• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
16:38 - 11 Αυγ 2011

Κουκιάδης: Η πτώση των αγορών χαλάει τα σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις

H κάθετη πτώση των χρηματιστηρίων μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης και ίσως να χρειαστεί καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα πώλησης, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Ιωάννης Κουκιάδης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,7 δις ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου και 5 δις ευρώ έως το τέλος του έτους, με απώτερο στόχο τα 50 δις ευρώ έως το 2015.

Με το Χρηματιστήριο Αθηνών όμως να υποχωρεί 30% από τις αρχές του έτους οι μετοχές πολλών κρατικών εισηγμένων εταιριών, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ερωτώμενος στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι για τις σχεδιαζόμενες έως το τέλος Σεπτεμβρίου πωλήσεις μετοχών στις εταιρίες ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ο Κουκιάδης δήλωσε: "Το ερώτημα που τίθεται... είναι αν μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, την προτεραιότητα στην αξιοποίηση ώστε να αποφύγουμε αξιοποίηση έναντι ευτελούς τιμήματος".

"Το θέμα είναι πλέον αρκετά δύσκολο και δημιουργεί πολλά προβλήματα - μετά την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των εταιριών υπάρχει προφανώς κάποιο πρόβλημα... με αυτήν την έννοια πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση. Μία καθυστέρηση στην αξιοποίηση; Ή ένα είδος αξιοποίησης που θα δώσει τη βέλτιστη απόδοση για το δημόσιο;"

"Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να μην οδηγεί σε ξεπούλημα αντί ευτελούς τιμήματος των εταιριών", συμπλήρωσε ο Κουκιάδης.