• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
22:05 - 30 Οκτ 2008

Το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται ως πρώτο και η κυβέρνηση ελπίζει σε ανάκαμψη μέσω της ... κρίσης

Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε προχθές ο ΑΝΤΕΝΑ έχει ευρήματα που κανονικάη κυβέρνηση πρέπει να τα λάβει υπ΄ όψιν πάρα πολύ σοβαρά γιατί δείχνουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά σε βάρος της και το ΠΑΣΟΚ πάει να εδραιωθείστην πρώτη θέση. Φυσικά τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, η κατάσταση είναι ρευστή και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι απολύτως αναστρέψιμα. Ωστόσο είναι φανερό ότι ενώ μέχρι μερικούς μήνες ο κ. Καραμανλής ήταν τελείως «αδιάβροχος», τώρα τίποτα δεν πιάνει και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Φταίει όμως ο ίδιος για την κατρακύλα της αξιοπιστίας του!

Πιο συγκεκριμένα, η νέα τηλεφωνική δημοσκόπηση της Metron Analysis καταγράφει διαφορά 2,5 μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Παρατηρείται σημαντική διεύρυνση της διαφοράς, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για την Τρίτη κατά σειρά δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας που φέρνει πρώτο το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η σύγκλιση είχε παρατηρηθεί από τον Αύγουστο και το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά, που είναι και η πρώτη μετά από χρόνια, το ΠΑΣΟΚ προηγείται και στην παράσταση νίκης, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι θα έλθει πρώτο στις επόμενες εκλογές.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει πάντως ότι η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ οφείλεται κυρίως στην καταβαράθρωση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και όχι γιατί πείθει περισσότερο το ίδιο ή ο κ. Παπανδρέου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου, στους οποίους περιλαμβάνεται και περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής έχει προσωπική ευθύνη για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και αυτό εξηγεί μεταξύ άλλων την δυσαρέσκεια των πολιτών με την κυβέρνηση. Κυρίως όμως είναι δυσαρεστημένοι, φοβισμένοι και απαισιόδοξοι οι πολίτες με την οικονομική κρίση. Γιαυτό και η πλειοψηφία πιστεύει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν και θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν χειρίζεται καλά το θέμα της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι θα κριθεί στον τομέα της οικονομίας και η κυβέρνηση ελπίζει ότι η κρίση θα την βοηθήσει να βελτιώσει την εικόνα της. Ήδη στο εσωτερικό της παρατηρείται στροφή υπουργών και στελεχών υπέρτης αύξησης των δημοσίων επενδύσεων και ενός πιο κοινωνικού κράτους. Αρα υπέρ της απομάκρυνσης από το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού που κατά πολλούς μέσα και έξω από το κυβερνητικό κόμμα και την κυβέρνηση, κύριος εκπρόσωπός του είναι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Η βάσιμη ελπίδα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χαλαρώσει τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας σχετικά με τα όρια του ελλείμματος και επομένως θα υπάρξουν τα περιθώρια για μία πιο κοινωνική πολιτική.

Με αυτή την έννοια, η θέση του κ. Αλογοσκούφη είναι πλέον δύσκολη γιατί θεωρείται ότι «χαλάει» την εικόνα της κυβέρνησης και αποτελεί «βαρίδι» για τον πρωθυπουργό. Αν πειστεί γι΄ αυτό και ο κ. Καραμανλής, τότε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα είναι ο επόμενος που θα χάσουμε. Είναι σίγουρο όμως ότι έτσι θα αντιστραφεί το κλίμα;

Αγγελος Στάγκος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.