• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Τρεις αρχηγοί, τρία στοιχήματα και μια κάλπη
17:35 - 07 Νοε 2026

Τρεις αρχηγοί, τρία στοιχήματα και μια κάλπη

Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google

Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει προφανώς να ανακοινώσει από σήμερα την ακριβή ημερομηνία για την τελική εκλογική μάχη, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει τα κομματικά στελέχη από το να εργάζονται ήδη για την οργάνωση της προεκλογικής καμπάνιας, η οποία συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα διακυβευμάτων για τα κόμματα.

Για τη Νέα Δημοκρατία, το ερώτημα δεν είναι αν θα τερματίσει πρώτη, αλλά εάν θα καταφέρει να ξεπεράσει το 30%. Διαφορετικά, οι δελφίνοι του κόμματος θα αμφισβητήσουν την παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του, ειδικά αν το τελικό ποσοστό της ΝΔ πέσει κάτω από το 25%. Για τον πρωθυπουργό, η επανεκλογή του αποτελεί ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα, καθώς επιδιώκει, και για λόγους προσωπικού πρεστίζ, να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου όσο η Ελλάδα προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός δεν έχει διαψεύσει ποτέ τα δημοσιεύματα και τις φήμες για τις φιλοδοξίες του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΝΔ: Η τιμωρητική ψήφος και η πίεση εκ δεξιών

Εντούτοις, το σκηνικό είναι αρκετά πιο περίπλοκο για τον ίδιο σε σύγκριση με τις εκλογικές μάχες του 2019 και του 2023. Το κόμμα πιάνει-δεν πιάνει στις μετρήσεις το 30%, το οποίο δεν είναι αρκετό για τη διασφάλιση της αυτοδυναμίας. Κρίσιμες εκλογικές ομάδες, όπως οι αγρότες, οι οποίοι του έδωσαν σημαντικούς πόντους το 2023, του έχουν γυρίσει σε μεγάλο βαθμό την πλάτη, στον απόηχο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Προβληματική είναι και η κατάσταση στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους στο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν όταν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίσκαρε με την καθυστέρηση διεξαγωγής των εκλογών, καθώς μετά τον χειμώνα ενδέχεται να ενισχυθεί η τιμωρητική διάθεση των ψηφοφόρων, λόγω της ακρίβειας που εξακολουθεί να ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από εκεί και πέρα, στο επιτελείο του πρωθυπουργού καλούνται διαρκώς να φυλούν τα νώτα τους απέναντι στους σχηματισμούς στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει να βιάζεται με την ίδρυση του δικού του φορέα, που θα μπορούσε να αποκόψει δυνητικούς ψηφοφόρους από το κόμμα. Ωστόσο, στο Μαξίμου φροντίζουν να μη βρεθούν εκτεθειμένοι στην κριτική του, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, όπως φάνηκε από την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και από την έκδοση NAVTEX για τις έρευνες σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση. Παράλληλα, η ΝΔ επιχειρεί να κρατήσει εντός των τειχών της και το κεντρώο ακροατήριο, το οποίο διεκδικούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, αν και με μάλλον άτσαλο τρόπο.

Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ που αναζητά το μεγάλο «μπαμ»

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε από το βήμα της ΚΕΔΕ το ΠΑΣΟΚ για στείρα αντιπολίτευση, με αφορμή τις ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών που ψηφίστηκαν στη Βουλή, ενώ ο «τσάρος» της οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ισχυρίστηκε ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υιοθετήσει θέσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Βέβαια, είχε προηγηθεί η ιστορία με το περιβόητο άρθρο 23. Σύμφωνα με αυτό, οι servicers και οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με βάση ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης, χωρίς να απαιτείται σχετική δικαστική απόφαση. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να το αποσύρει έπειτα από τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δικηγορικών συλλόγων, παρά τις αρχικές προσπάθειες του ΥΠΕΘΟ να υποβαθμίσει τον θόρυβο που προκλήθηκε.

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από την πορεία του κόμματός τους τους τελευταίους μήνες, καθώς οι προβλέψεις ότι θα πέσει μέχρι και στην 4η ή 5η θέση με την έλευση των κομμάτων Τσίπρα και Καρυστιανού αποδείχθηκαν υπερβολικές. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ βλέπει τη διαφορά του από την ΕΛΑΣ να μειώνεται.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν επιλέξει να εστιάσουν στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, που αφορά εξάλλου μεγάλο αριθμό πολιτών. Με βάση το γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις που καταθέτει το κόμμα και η κοινοβουλευτική του ομάδα υιοθετούνται σε κάποιο βαθμό από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ μπορεί εύλογα να κάνει λόγο για αποτελεσματική προγραμματική αντιπολίτευση.

Προς το παρόν, ωστόσο, το μεγάλο «μπαμ» λείπει, με αποτέλεσμα ο στόχος της πρωτιάς, στον οποίο επιμένει η γεσία του κόμματος, να φαίνεται ουτοπικός. Παρά τις ήπιες ανοδικές τάσεις, το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από μια ακόμη μεγαλύτερη ώθηση, ιδιαίτερα στην Αττική. Ειδικά για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά, όσο δυνατό κι αν είναι το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, η μάχη του λεκανοπεδίου είναι τελικά εκείνη που θα κρίνει τις εξελίξεις.

Ο Τσίπρας σε μόνιμη αναζήτηση κατεύθυνσης

Από την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει βρεθεί άλλη μια φορά σε αδιέξοδο. Τα ποσοστά του παρουσιάζονται, στην καλύτερη περίπτωση, στάσιμα, στο 14-15%, χωρίς να είναι σε θέση να αμφισβητήσει την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ δείχνει να αντέχει στις πιέσεις.

Όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση της ΕΛΑΣ με τη μεγάλη εκδήλωση στο Θησείο τον Μάιο, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το φθινόπωρο θα διεξάγονταν εκλογές. Ο Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να τις «φρενάρει» και αυτό έδωσε περισσότερο χρόνο στα άπειρα στελέχη του νέου κόμματος να εκτεθούν, υποπίπτοντας ενίοτε σε επικοινωνιακές γκάφες. Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο ίδιος ο Τσίπρας δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κατασταλάξει ούτε στην πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ούτε στην υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής.

Το περιβόητο rebranding του στόχευε στην προώθηση ενός ώριμου σοσιαλδημοκρατικού προφίλ. Στη συνέχεια όμως ο πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να βάζει στο επίκεντρο μια πιο αριστερόστροφη ταυτότητα. Έπειτα, μετά την ίδρυση της ΕΛΑΣ, επιχείρησε μια στροφή στον κεντρώο χώρο, όπως φάνηκε από τις θέσεις του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ παράλληλα άνοιξε μια αχρείαστη αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ για τα χρέη του, η οποία του γύρισε μπούμερανγκ. Επιπλέον, η παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Βλέποντας ότι οι κινήσεις του δεν ανέβαζαν τα ποσοστά του στις μετρήσεις, κλιμάκωσε τις επιθέσεις κατά του Μητσοτάκη, βάζοντας (ξανά) στο τραπέζι το δίλημμα «διαφθορά ή εντιμότητα» και χρησιμοποιώντας σκληρούς όρους κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις αιχμές που δέχτηκε για τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα το 2019. Συγκεκριμένα, η ΕΛΑΣ, με ανακοίνωσή της, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, καλώντας την να μιλήσει «με ονόματα, όχι με γαβγίσματα. Αλλιώς βουλώστε το».

Από εκεί και πέρα, η παρουσία του Τσίπρα στις κινητοποιήσεις της Γαλλίας δημιούργησε περισσότερο την εντύπωση ότι ο πρώην πρωθυπουργός ψάχνει κάποιου είδους επανασύνδεση με το παλιό κινηματικό του παρελθόν, παρά ότι πρόκειται για έναν πολιτικό με σαφή ατζέντα και συγκεκριμένο όραμα. Σε κάθε περίπτωση, δίνει στον Νίκο Ανδρουλάκη την ευκαιρία να σώσει έστω τη δεύτερη θέση, ενώ κερδισμένος βγαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η κατακερματισμένη κεντροαριστερά δεν δείχνει να είναι σε θέση να αμφισβητήσει άμεσα την πρωτιά του.