Οι ενδείξεις υπήρχαν όλα τα προηγούμενα έξι χρόνια. Πως δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε ουσιαστική διαφορά από όλες τις προηγούμενες και συντήρησε όλα τα κακώς κείμενα. Μαζεύει λεφτά από φόρους, μοιράζει επιδόματα, τροφοδοτεί τη διαφθορά, τρέφει τα καρτέλ, παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και (στην καλύτερη) κάνει τα στραβά μάτια σε ψηφοθηρικές λαμογιές, όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και για όλους αυτούς τους λόγους κέρδισε δύο συνεχόμενες αυτοδυναμίες.
Γιατί οι Έλληνες στην πραγματικότητα δεν ήθελαν ποτέ την «αλλαγή». Ήθελαν απλώς ένα πιο κυριλέ πελατειακό κράτος και ο Μητσοτάκης εξυπηρέτησε τέλεια αυτό το... όραμα. Στη βιτρίνα ο εσπρέσο λάτε και στο παρασκήνιο ο φραπές.
Άλλωστε, η ΝΔ και οι βαρόνοι της, ήταν ανέκαθεν το βαθύ κράτος. Ακόμα και τις περιόδους που εναλλάσσονταν στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ, πόσο μάλλον τώρα που οι πράσινοι αγκωμαχούν στο 10%.
Και κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει ξανά το μάτι στο λαό και δηλώνει πως όσα δεν έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, θα τα κάνει αυτός.
Και αυτό επίσης αρέσει στους Έλληνες. Δεν θέλουν να μπλέξουν σε συνεργασίες και ζυμώσεις. Θέλουν αυτοδύναμο ηγέτη και γι' αυτό ο Μητσοτάκης προωθεί ένα «προεδρικό» μοντέλο. Είναι ο Μητσοτάκης μόνος του και οι υπουργοί χώρια. Ό,τι καλό κάνουν, το σκέφτηκε αυτός και το υλοποίησαν. Ό,τι λάθος κάνουν, όμως, δεν τον αγγίζει. Δεν γνώριζε, αλλά παρεμβαίνει και το διορθώνει.