• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:57 - 31 Μαρ 2010

Χ.Α.: Έφυγαν για... Πάσχα οι αγοραστές - Στο "κόκκινο" οι διεθνείς αγορές

(upd) Με τα spreads να κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από τις 330 μονάδες βάσης, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. συνεχίζει να απογοητεύει τους συναλλασσόμενους.
Με πλαγιοκαθοδική κίνηση, στα επίπεδα μεταξύ των 2.070 – 2.080 μονάδων, η επενδυτική κοινότητα παραμένει κουμπωμένη και επιφυλακτική. Τα αποτελέσματα του 2009 απογοήτευσαν και ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, καθώς παρατηρήθηκαν ζημιές 1,2 δις. ευρώ. Τα νέα από το μέτωπο του δανεισμού παραμένουν απογοητευτικά, αν και πέρασε μία εβδομάδα μετά την περίφημη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων, όσο κατευναστικές κι αν δείχνουν, δεν πείθουν και κυρίως δεν μπορούν να βγάλουν από το μυαλό των κερδοσκόπων ότι συναντήσεις, όπως η σημερινή στο ΔΝΤ, θα είναι μία ακόμα τυπική σύσκεψη στο πρόγραμμα ρουτίνας των υπαλλήλων του διεθνή οικονομικού οργανισμού...

Οι τράπεζες εξακολουθούν να απογοητεύουν, ενώ στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και οι εισηγμένες, έπειτα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τη Μεγάλη Πέμπτη, τελευταία μέρα του Μαρτίου. Οι απώλειες προς στο παρόν μοιάζουν ελεγχόμενες (έως 2,8% τον 20άρη), με το ενδιαφέρον να παραμένει μικρό, εξαιτίας της ραστώνης λίγο πριν την εορτή του Πάσχα. Τα περισσότερα χατιά υποχωρούν, 95, έναντι 66 που ενισχύονται και 51 αμετάβλητα. Θετικό πρόσημο για τον ΟΠΑΠ (2,05%), Αγροτική, Alpha και Τ.Τ., λόγω αποτελεσμάτων. Limit up για την Αγροτική Ασφαλιστική λόγω δημόσιας πρότασης από την ΑΤΕbank.

Με απώλειες η Wall

Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τα ανατρεπτικά στοιχεία στην απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,49% στις 10.854 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται στο -0,56% στις 1.167 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 0,43% στις 2.401 μονάδες.

Στο -1% βρίσκεται η Boeing, ενώ κατά 0,6% υποχωρεί η Hewlett-Packard.

Με κέρδη 0,4% κινείται η Intel, ενώ ανοδικά κινείται και η Chevron, καθώς η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αποθαρρυντική είναι η εικόνα για τον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, καθώς οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 23.000 το Μάρτιο, σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου ερευνών ADP για την απασχόληση. Η μείωση εξέπληξε τους οικονομολόγους, που προέλβεπαν αύξηση 40.000 θέσεων.

Σημειώνεται πως ο Μάρτιος ήταν ο 26ος διαδοχικός μήνας που οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν πτώση.

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Σε απώλειες «γύρισαν» οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, κατά την τελευταία ημέρα του πρώτου τριμήνου χρήσης, στον απόηχο της αποθαρρυντικής εικόνας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, αλλά και της υποβάθμισης πέντε ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,30% στις 5.655 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,35% στις 6.121 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο -0,78% στις 3.956 μονάδες.

Πτώση 0,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600. Από την αρχή του έτους, ο δείκτης έχει «κερδίσει» πάνω από 4%.

«Βουτιά» 5,9% για τη FirstGroup, καθώς ανακοίνωσε μετριοπαθή αύξηση στην κερδοφορία της.

Στο -1,4% βρίσκεται η Schneider Electric, μετά την υποβάθμισης της σύστασης της μετοχής της από τη JPMorgan Chase.

«Άλμα» 27% για την Bank of Ireland και κέρδη 6,8% για την Allied Irish Banks, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της National Asset Management Agency (NAMA), ότι οι ιρλανδικές τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια ύψους 43 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι οι κορυφαίες τράπεζες όπως οι Allied Irish Banks και Bank of Ireland έχουν περιθώριο μόλις 30 ημερών για να αντλήσουν τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζονται.

Κέρδη 2,8% για τη British Sky Broadcasting, καθώς οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να περιορίσουν τις προϋποθέσεις για την προσφορά των καναλιών της εταιρείας στους ανταγωνιστές της.

Άνοδος 1,2% για την Ericsson και 1,4% για τη Unilever, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη BofA Merrill Lynch Global Research.

Με κέρδη 1,3% κινείται η Compass Group, μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει αυξημένες πωλήσεις κατά 1,5% για το β ‘τρίμηνο.

Στο 10% διαμορφώθηκε η ανεργία το Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, από 9,9% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Να σημειωθεί εδώ ότι οι προβλέψεις των αναλυτών για το ποσοστό της ανεργίας επιβεβαιώθηκαν.

Στο 1,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το Μάρτιο στην Ευρωζώνη, από 0,9% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του πληθωρισμού στο 1,2%.




Τελευταία τροποποίηση στις 31/03/2010 - 17:09