• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
12:13 - 30 Σεπ 2010

Ίσα βάρκα, ίσα νερά στο Χ.Α. - Οι επενδυτές κυνηγούν τις ευκαιρίες - Ιρλανδικά και Ισπανικά σύννεφα πάνω από τις αγορές

Στη σκιά της ματαίωσης του ενδιαφέροντος για το Τ.Τ. και την ΑΤΕ κινείται σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με το γενικό δείκτη να υποχωρεί περίπου κατά 0,3%, στις 1.462 μονάδες. Οι πιέσεις συνεχίζονται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα και στην ΕΤΕ, που υποχωρεί στα 7,18 ευρώ ευρώ και πάλι με μεγάλο όγκο 1,7 εκατ. τεμαχίων.
Πτώση πάνω από 5% για το δικαίωμα στα 0,37 ευρώ και 1,45% για το δικαίωμα στο ομολογιακό, στα 0,68 ευρώ. Ο τζίρος στην Εθνική αγγίζει τα 22 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος στην αγορά μόλις που υπερβαίνει τα 34 εκατ. ευρώ. Κέρδη πάνω από 1% στην ΑΤΕ και τη Eurobank, ενώ πωλητές έχουν βγει σε Κύπρου και Alpha. Η αγορά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αποτέλεσμα της οικονομίας. Το ρίσκο στις επενδύσεις είναι αποτέλεσμα της κακής κατάστασης της οικονομίας και για το λόγο αυτό Έλληνες και ξένοι επενδυτές τοποθετούνται σε χαρτιά που θεωρούν ευκαιρία, όπως είναι η περίπτωση της ΕΤΕ ή της Κύπρου που έχουν σε εξέλιξη αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Αγορές

Απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα ανησυχητικά «μαντάτα» από την Ισπανία και την Ιρλανδία. Επανέρχονται οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στο -0,09% ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Στα 1,3619 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,10% στις 5.563 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX χάνει 0,03% στις 6.245 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 καταγράφει πτώση 0,40% στις 3.722 μονάδες. Στο +0,07% ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία.

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, σε Αα1 από ΑΑΑ, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's. Σταθερό το outlook. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η υποβάθμιση αντανακλά τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας και τις αυξημένες προκλήσεις που παρουσιάζονται όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή. "Η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας επιδεινώνεται" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως εκτιμά η Moody's, η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας προβλέπεται μόλις στο 1% - σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση - τα επόμενα χρόνια. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας είχε τεθεί υπό καθεστώς τρίμηνης επιτήρησης.

Οι ιρλανδικές αρχές αναθεώρησαν σήμερα το αναγκαίο για τη διάσωση της Anglo Irish Bank ποσόν, ανεβάζοντάς το καταρχάς στα 29,3 δισ. ευρώ και μέχρι τα 34,3 δισ. ευρώ, στη χειρότερη των υποθέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα φθάσει κατά το 2010 στο 32% του ΑΕΠ, εξαιτίας της χρηματοδότησης της διάσωσης της Anglo Irish Bank, της Allied Irish Banks και της κατασκευαστικής εταιρείας Irish Nationwide, αλλά θα διατηρηθεί ο στόχος της μείωσής του κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 30/09/2010 - 14:44