• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
16:33 - 26 Νοε 2010

Oλοταχώς για τα χαμηλά του περασμένου Ιουνίου το Χ.Α.- Απώλειες σε Wall και Ευρώπη- Στο 1,323 το ευρώ

Κάτω από τις 1.420 μονάδες διαπραγματεύεται ο γενικός δείκτης του Χ.Α. με τις εντολές πώλησης στη μετοχή της Εθνικής να ακολουθούν ρυθμό πυροβόλου. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για πώληση ενός συγκεκριμένου πωλητή, που αποτελεί hedge fund. Η μετοχή υποχωρεί στα 6,23 ευρώ, με απώλειες πάνω από 2% και όγκο που ξεπερνάει τα 2,3 εκατ. τεμάχια. Πωλητές όμως έχουν εμφανιστεί και στις άλλες τράπεζες. Πτώση πάνω από 4% καταγράφεται στη μετοχή της Alpha και της Κύπρου, κατά 3,28% υποχωρεί η Πειραιώς και κατά 2,5% η Eurobank. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 37 εκατ. ευρώ. Είναι έκδηλη η ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη, αφού οι αγορές ‘σπρώχνουν» προς το μηχανισμό στήριξης και την Ισπανία και την Πορτογαλία. Παρά τις διαψεύσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών, τα spreads τους δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει ή ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Από την άλλη, οι γαιοστρατηγικές εξελίξεις στην Ασία προβληματίζουν, κάτι που φαίνεται στην ανισορροπία των νομισμάτων και στην άνοδο της τιμής των εμπορευμάτων. Οι ασιατικές αγορές τερμάτισαν την Παρασκευή με απώλειες μεταδίδοντας τον «ιό» και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια. Από την άλλη, στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία για το αν και πως θα τα καταφέρει μέσα στο επόμενο τρίμηνο να περάσει τις καινοφανείς αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στις εργασιακές σχέσεις, από τη θεσμοθέτηση των οποίων θα φανεί αν η χώρα μας θα εξασφαλίσει την 4η δόση του δανείου που είναι και η μεγαλύτερη, ύψους 15 δις. ευρώ. Τεχνικά, η αγορά είναι έτοιμη να «γράψει» νέα χαμηλά ή να προσεγγίσει τα χαμηλά του περασμένου Ιουνίου (1.408 μον.), ισχυρίζονται οι αναλυτές, αν δεν υπάρξουν καταλύτες αλλαγής της τάσης.

Απώλειες στην Wall και στην Ευρώπη- Στο 1,324 το ευρώ


Μετά την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών η Wall ξεκινά με σημαντικές απώλειες, ακολουθώντας το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί στους επενδυτές η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και εν μέσω της νέας αναταραχής στην Κορέα.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,74% στις 11.105 μονάδες, ο Nasdaq κινείται σε αρνητικό έδαφος 0,31% στις 2.535 μονάδες και ο S&P500 εμφανίζει απώλειες 0,55% στις 1.192 μονάδες
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις στα ευρωπαϊκές αγορές, με τους κυριότερους δείκτες να διευρύνουν τις απώλειες, εν μέσω κλίματος έντονης αβεβαιότητας, στον απόηχο των ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και τις εντάσεις στην Κορέα.

Απώλειες 1,18% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Κάτω από τα επίπεδα του 1,33 υποχωρεί το ευρώ, εν μέσω ανησυχιών για την «υγεία» της ευρωπαϊκής οικονομίας και καθώς το τεταμένο κλίμα επί κορεατικού εδάφους δίνει ώθηση στο δολάριο. Αυτή την ώρα το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί στα 1,3249 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,65% στις 5.662 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,66% στις 6.834 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,09% στις 3.720 μονάδες.

Πτώση 2,67% για το χρηματιστήριο της Ισπανίας, 0,99% για το πορτογαλικό, 1,1% για το ιρλανδικό.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των όρων της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Εν τω μεταξύ για έντονες πιέσεις από ΕΕ και ΔΝΤ στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει κι εκείνη με τη σειρά της βοήθεια κάνει λόγο η εφημερίδα Financial Times Deutschland. Το εν λόγω δημοσίευμα μπορεί να διαψεύδουν Πορτογαλία, Κομισιόν, Γερμανία, ωστόσο η αναταραχή έχει ήδη προκληθεί…

Και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Χ. Λ. Θαπατέρο αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή επιτροπή με δηλώσεις της θεωρεί ότι ο υπάρχων μηχανισμός στήριξης είναι απολύτως επαρκής για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης τη χρειαστεί, διαψεύδοντας παράλληλα τα σενάρια για επέκταση της κρίσης σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/11/2010 - 17:01