• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
12:39 - 01 Μαρ 2011

Βγαίνει αντίδραση στο Χ.Α. - Οριακή υποχώρηση στο spread - Κέρδη στην Ευρώπη

Με το spread να υποχωρεί κατά έξι μονάδες στις 871 μονάδες βάσης, χωρίς αξιόλογες συναλλαγές και ενδιαφέρον, το Χ.Α. ενισχύεται κατά την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, ίσως ενός από τους πλέον κρίσιμους μήνες στην ιστορία της Ε.Ε. και βεβαίως της Ελλάδας. Τον μήνα που διανύουμε θα φανεί κατά πόσο η Ε.Ε. Είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Ελληνική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει το φάσμα της εσωτερικής πτώχευσης και μάλιστα με ρυθμούς γρηγορότερους από αυτούς που αναμένονταν αρχικά.
Μπροστά στην έλλειψη ρευστού θεωρείται ότι ακόμα και τα deals θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα, ενώ τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων καταδεικνύουν το πόσο πολύ έχει εισχωρήσει η ύφεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο γενικός δείκτης “κάνει τη χάρη” στους επίδοξους traders που ξεκίνησαν με άλλη, αισιόδοξη διάθεση τον Ιανουάριο του 2011 και τώρα πια, τα νέα δεδομένα την μεταβάλλουν σε άκρατη απαισιοδοξία. Ακόμα και οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύεται από τις συναλλαγές. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 37 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη να αναρριχάται στις 1.600 μονάδες. Κάποιες εντολές έχουν βγει στις τράπεζες και κυρίως στην Alpha που ενισχύεται λίγο πάνω από 4%, επανερχόμενη στα 5 ευρώ, κατά 4,4% ενισχύεται η μετοχή του Τ.Τ., κατά 3,9% ενισχύεται η μετοχή της Αγροτικής, 2,37% της Eurobank και 1,62% της Εθνικής, στα 6,89 ευρώ. Πάνω από 3% ενισχύεται ο Μυτιληναίος. 3.84% η ΔΕΗ και 2,33% ο Ελλάκτωρας, στα 3,55 ευρώ. Οριακή είναι η αντίδραση στον ΟΤΕ, που ενισχύεται σχεδόν κατά 1%, Motor Oil, στα 8,80 ευρώ και γενικότερα 92 μετοχές ενισχύονται, έναντι 40 που υποχωρούν.

Αγορές

Στο μεταξύ, διευρύνουν αυτή την ώρα τα κέρδη τους οι ευρωπαικοί δείκτες, έπειτα από τα καλά «μαντάτα» από το μέτωπο των μάκρο, τα οποία είδαν λίγο νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, ενώ παράλληλα, η απολιμάκωση των ανησυχιών όσον αφορά την μη ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με πετρέλαιο λόγω των όσων συμβαίνουν στην Λιβύη, συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των ευρωαγορών. Την ίδια ώρα, θετικά είναι τα μηνύματα τόσο από την ιαπωνική οικονομία, όπου ενδυναμώυηκε η απασχόληση όσο και από την Κίνα, όπου σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,69% στις 6.035 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κερδίζει κατά 0,76% στις 4.146 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX αυξάνεται κατά 1,03% στις 7.347 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν 11 ετών "έτρεξε" τον Φεβρουάριο η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο σχετικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 59 μονάδες, έναντι 57,3 μονάδων τον Ιανουάριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000.

Οριακή πτώση σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία το Φεβρουάριο, καθώς μειώθηκε στο 7,3% από 7,4% , τον περασμένο μήνα, ενώ «ράλι» κατέγραψε ο δείκτης δραστηριοτήτων PMI μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα, ενισχυμένος στο 62,7 από 60,5 τον προηγούμνεο μήνα. Να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν το εν λόγω δείκτη στο 62,6.

Στο μεταξύ, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά με το brent να βρίσκεται στα 112.20 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 97.41.

Το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου κινούμενο στο 1.3803, όπως και έναντι του γεν με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 113.48. Επίσης ενισχύεται έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1.2852. Το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν στα 82.20.