• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:16 - 20 Φεβ 2012

Να διαλύσει την ανασφάλεια περιμένει η αγορά από το Eurogroup

Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές.
Εβδομάδα με σκαμπανεβάσματα ήταν η περασμένη, καθώς παρότι την περασμένη Κυριακή εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση που ήταν το προαπαιτούμενο των δανειστών μας για το νέο πακέτο διάσωσης, νέες περιπλοκές με τη σφραγίδα κατά κύριο λόγο της Γερμανίας, δημιούργησαν ανησυχία στην αγορά. Την Παρασκευή όμως το ασταθές κλίμα ανατράπηκε, καθότι τα νέα μετέβησαν από το επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε αυτά των αρχηγών κρατών, με την τηλεδιάσκεψη Παπαδήμου-Μέρκελ- Μόντι να δημιουργεί προσδοκίες πως σήμερα θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τη χορήγηση των 130-135 δις. ευρώ προς την Ελλάδα. Η χρυσή τομή βρέθηκε στη διαλλακτικότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Ανγκέλα Μέρκελ, η οποία μετά τις πιέσεις από την πλειονότητα της ευρωζώνης, ακόμα και της πιστού συμμάχου της, της Γαλλίας, "άδειασε" τον υπουργό επί των Οικονομικών της χώρας της κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συναίνεσε στο δοθεί πολιτική απόφαση στο επικείμενο Eurogroup.

Συνολικά η αγορά έκλεισε τις συναλλαγές της Παρασκευής με κέρδη 5%, ενώ η άνοδος σε εβδομαδιαία βάση ήταν της τάξης του 3,37% και 21,45% από την αρχή του χρόνου. Οδηγός στο ράλι ήταν για άλλη μία φορά οι τράπεζες που έκλεισαν σε υψηλά πενταμήνου. Κέρδη 22,22% για την Eurobank, που έκλεισε στο 1,32 ευρώ και όγκο 10,6 εκατ. τεμαχίων. Άνοδο 16,03% κατέγραψε η μετοχή της Alpha, στο 1,81 ευρώ και όγκο 10,3 εκατ. τεμαχίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο τράπεζες πρόκειται να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προχωρήσει το deal. Ισχυρή άνοδο πάνω από 16% κατέγραψε η μετοχή του Τ.Τ., στα 92 λεπτά, 14,23% ενισχύθηκε η Πειραιώς, στα 0,6420 ευρώ και 10,368 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 10,11% για την ΕΤΕ, στα 2,94 ευρώ και όγκο χαμηλότερο από τις προαναφερόμενες τράπεζες , 7,4 εκατ. τεμαχίων.

Το καλό κλίμα πέρασε και στις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, με τον Μυτιληναίο να καταγράφει θεαματική αντίσραση 8,16%, στα 3,18 ευρώ και 666 χιλιάδες τεμάχια, 7,20% ενισχύθηκε ο Ελλάκτωρας, 7,14% ο Τιτάνας, 6,78% το Folli Follie και τις φήμες για αλλαγή στη μετοχική σύνθεση να δίνουυν και να παίρνουν, 6,10% ενισχύθηκε η MIG, 4,83% η ΔΕΗ και πάνω από 3% κέρδη κατέγραψαν ΟΤΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup ο κ. Παπαδήμος, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες με την ελληνική αποστολή, θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Ευρωπαίους για δύο στόχους. Πρώτον ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και δεύτερον ότι ακόμη και με τις δυσμενείς θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες περικοπές για να επιστρέψει η χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος. Το έτερο ζήτημα που έχει προκύψει εσχάτως είναι αυτό του ειδικού λογαριασμού που θέλουν οι κεντροευρωπαίοι να δημιουργηθεί, ώστε να δεσμεύονται έσοδα του κράτους αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους. Ο στόχος του ειδικού λογαριασμού είναι να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι των λειτουργικών δαπανών του κράτους, σε περίπτωση που η ρευστότητα πέσει κάτω από ένα ορισμένο σημείο.

Εαν επαληθευτούν πάντως οι προσδοκίες και οι μέχρις στιγμής ενδείξεις για θετική έκβαση του Eurogroup, η αγορά αναμένεται να συνεχίσει σε ανοδική τροχιά με επίκεντρο τις τράπεζες, επισημαίνουν αναλυτές, καθώς η ανασφάλεια του τελευταίου διαστήματος θα πάψει να υφίσταται.

Euroxx

Η αγορά ενδέχεται να διατηρήσει την ανοδική τάση των προηγούμενων ημερών εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας για επικείμενη έγκριση του δευτέρου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα από το Eurogroup.

Eurobank

Η αισιοδοξία αναμείνεται να παραμείνει στο προσκήνιο, πιθανόν όμως με ελαφρώς χαμηλότερο όγκο συναλλαγών.

Marfin

Το σημερινό Eurogroup πιθανόν να καθορίσει την πορεία της Ελλάδας αλλά και της αγοράς για σημαντικό διάστημα.