• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Χρηματιστήριο: Οπισθοχώρηση μετά την καταγραφή νέου υψηλού 14 ετών
17:37 - 06 Μαρ 2025

Χρηματιστήριο: Οπισθοχώρηση μετά την καταγραφή νέου υψηλού 14 ετών

Συνέχεια στους πολύ υψηλούς τζίρους των τελευταίων συνεδριάσεων στα 202 εκατ. ευρώ (πολύ πάνω από τον μ.ο. των 155 εκ. και με τις τράπεζες να συμμετέχουν και πάλι με 65% περίπου) καταγράφηκε την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, υπήρξε εμφανής διαφοροποίηση ενδοσυνεδριακά με πτωτικό γύρισμα μετά την καταγραφή νέου υψηλού 14 ετών για τον ΓΔ στις 1644 μονάδες.

Το τελικό κλείσιμο του ΓΔ στις 1625 μονάδες (-0,3%) δείχνει αρκετά λογικό δεδομένων των γενικότερων συνθηκών της αγοράς – και της κοινωνίας – αλλά αφορμή του γυρίσματος ήταν η διάψευση από πλευράς ΕΤΕ ότι είναι σε συζητήσεις με την Τράπεζα Κύπρου (BOCHGR +1,85%) για πιθανή συγχώνευση ή εξαγορά όπως ακουγόταν τελευταία. Η διάψευση αυτή οδήγησε την ΕΤΕ από το +3% (9,57) στο +0,84% (9,36) με αντίστοιχη πίεση και στον υπόλοιπο κλάδο με τον ΔΤΡ -0,13% από τα πρωινά υψηλά των 1577 μονάδων (+1,8%) και τις υπόλοιπες τράπεζες με απώλειες (ΕΥΡΩΒ -1,4% , ΠΕΙΡ -0,5%).

Στις λίγες (8/25) ανοδικές μετοχές του FTSE εκτός των ΕΤΕ & BOCHGR σημειώνουμε και τον ΣΑΡ +0.33% , την Optima +1,39% , και τον ΤΙΤΑΝ +0,37%.

Πτωτικά και η ΕΕΕ -2% , η ΕΛΧΑ -2,7% και κυρίως ο ΑΔΜΗΕ -4,8% μετά τις πληροφορίες για παύση πληρωμών προς την Nexans μέχρι να ξεκαθαριστεί το ευρύτερο ζήτημα με τις γεωπολιτικές ισορροπίες με την γείτονα για την πόντιση καλωδίου από Κρήτη προς Κύπρο.

Παρόμοια εικόνα στην μεσαία κεφαλαιοποίηση (FTSEM -0,70%) με ΚΡΙ -4,7% και ΑΒΑΞ -2,2% στον αντίθετο δρόμο η ΚΟΥΕΣ +2,1%.

Και στην Ευρώπη όμως η πορεία των αγορών είναι ενδεικτική της νευρικότητας που επικρατεί – πόσο μάλλον όταν οι αγορές πλησιάζουν κορυφές – με τον Dax να καταγράφει αρχικά νεώτερο ιστορικό υψηλό στις 23440 μονάδες (+1,6%) και αργότερα να υποχωρεί έως 400 πόντους (πριν επανέλθει στο +1%) επηρεασμένη και από το μεγάλο sell off στα Ομόλογα που οδήγησαν τις αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς κοντά στο 3% ! οθώντας παράλληλα μέρος των επενδυτών να προτιμήσουν τις ‘ασφαλείς και υψηλές’ αποδόσεις των τίτλων σταθερού εισοδήματος.

Εν αναμονή των όποιων αποφάσεων της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την άμυνα και την Ουκρανία που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και το πόσο ενιαία μπορεί να κινηθεί η Ευρώπη στην συγκεκριμένη αβέβαιη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η νέα προεδρία Τράμπ, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει πριν λίγο νέα μείωση επιτοκίων του ευρώ κατά -0,25% στο 2,50%.

Αύριο αναμένουμε από την ΕΛΣΤΑΤ τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας για το 2024 (εκτίμηση +2,3%) ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν 4 κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών με τα βλέμματα περισσότερο εκτός κοινοβουλίου λόγω των συγκεντρώσεων / διαδηλώσεων και της γενικότερης αντίδρασης της κοινωνίας παρά εντός όπου θεωρείται δεδομένη η καταψήφιση της πρότασης από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία.

Η σημερινή υποχώρηση της αγοράς δεν μπορεί να αλλάξει την συνολική θετική εικόνα από την αρχή του χρόνου με τον ΓΔ (έως χθες) να βρίσκεται στο +12% σε ένα από τα καλύτερα πρώτα δίμηνα έτους της τελευταίας δεκαετίας.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης