• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Χρηματιστήριο: Αποχαιρέτησε με sell-off (-2,91%) το άκρως θετικό (+15%) α'τρίμηνο
17:33 - 31 Μαρ 2025

Χρηματιστήριο: Αποχαιρέτησε με sell-off (-2,91%) το άκρως θετικό (+15%) α'τρίμηνο

Η τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου (και του τριμήνου) επιφύλασσε ένα δυνατό sell off για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις αγορές παγκοσμίως να υποχωρούν, από τη μία εξαιτίας της κατοχύρωσης υψηλών κερδών (ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές αγορές) και από την άλλη από την παρατεταμένη αβεβαιότητα για το πόσο θα επηρεάσουν οι δασμοί την ανάπτυξη σε Ευρώπη, ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά το ΧΑ σε μια συνεδρίαση σταθερά υψηλού τζίρου (266 εκ.) με μεγάλη ροή εντολών πώλησης από το ξεκίνημα ειδικά σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα (τράπεζες, βιομηχανίες κα) με τον ΓΔ να υποχωρεί έως την πρώτη σημαντική στήριξη των 1680 μονάδων και να κλείνει τελικά στις 1685 -2,9%.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο με τον ΔΤΡ στο -4,7%, την ΑΛΦΑ -5,98% και την ΠΕΙΡ -6.5%, αλλά και στον υπόλοιπο FTSE25 (πτωτικά 24 στις 25) οι απώλειες ήταν μεγάλες με την Metlen στο -5,5% , την ΕΛΧΑ στο -4%, την ΒΙΟ -4% και την ΜΟΗ -3,5%.

Αντίστοιχη εικόνα και στην υπόλοιπη αγορά (ενδεικτικά σε σύνολο 140 μετοχών μόλις οι 24 κινήθηκαν ανοδικά) με ΑΒΑΞ -5,9% , ΙΝΤΚΑ -4.5% και RealCons -5%. Συνεχίζει για τρίτη ημέρα να απογοητεύει ο Fais στο 4,28 -4,7% και συνολικές απώλειες από την ΔΕ -9%.

Ελάχιστες οι μετοχές που ξεχώρισαν ανοδικά με τον ΠΕΤΡΟ +5.5% σε υψηλό μήνα και την ΚΟΥΕΣ +1.1% και την ΜΟΤΟ +0,36%.

Παρά την σημαντική σημερινή υποχώρηση το 1ο τρίμηνο του 2025 μπορεί να χαρακτηριστεί ως απολύτως θετικό για την χρηματιστηριακή αγορά τόσο για το +15% του ΓΔ αλλά και περισσότερο για την αλλαγή πίστας στο κομμάτι του ημερήσιου τζίρου με τον Μάρτιο να κλείνει τελικά με μέσο όρο στα 260 εκ. ανεβάζοντας έτσι τον μέσο όρο του τριμήνου στα 190 εκ. πολύ πάνω σε οποιαδήποτε μέτρηση από τα αντίστοιχα νούμερα του 2024 (150 εκ.).

Σε κάθε περίπτωση η σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές παραμένει καθαρά υπέρ του ΧΑ (και σε επίπεδο μήνα αλλά και τριμήνου) μετά και την δική τους υποχώρηση (ενδεικτικά Dax -1.6%) ενώ συνεχίζεται η πτώση και στις αμερικάνικες αγορές που είναι μακράν οι πλέον ζημιωμένες – τουλάχιστον από την αρχή του χρόνου – από τις αποφάσεις Τράμπ περί δασμών και εμπορικού ισοζυγίου και ΔΕΝ είναι ψέμμα αν πούμε ότι η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι του S&P (+22% στο τρίμηνο και +12.8% μόνο μέσα στον Μάρτιο) συνιστά ιστορικό ρεκόρ υπεραπόδοσης!

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

Τελευταία τροποποίηση στις 31/03/2025 - 17:57