• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Συνεχίζεται η κατοχύρωση κερδών στις διεθνείς αγορές – Απώλειες σε Wall και Ευρώπη
18:59 - 01 Μαρ 2011

Συνεχίζεται η κατοχύρωση κερδών στις διεθνείς αγορές – Απώλειες σε Wall και Ευρώπη

Παρόλο που ο πρόεδρος της Fed διαβεβαίωσε ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου δε θα έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, οι επενδυτές μάλλον έχουν διαφορετική άποψη, με τις ανησυχίες τους να αποτυπώνονται τόσο στα αμερικανικά όσο και στα ευρωπαϊκά ταμπλό.
Η αλλαγή του κλίματος που επιχειρήθηκε στα ευρωπαικά χρηματιστήρια έχασε την ορμή της, με τους δείκτες να κλείνουν με απώλειες. Παρόλο που από το μέτωπο των μάκρο ιδιαίτερα θετικά ήταν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και για την ανεργία στη Γερμανία, η μεσανατολική κρίση και η ενίσχυση της τιμής του αργού πετρελαίου παραμένουν στο επίκεντρο και καθορίζουν τις τάσεις.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,83%% στις 5.944 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έχασε 0,75% στις 4.080 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,51% στις 7.235 μονάδες.

Με απώλειες και η Wall, με τον πρόεδρο της Fed, Ben Βernanke να υπερασπίζεται εκ νέου ενώπιον του Κογκρέσου, το δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 600 δισ. δολαρίων. Οι επενδυτές φαίνονται διχασμένοι, καθώς από τη μία μεριά επιζητούν τη στήριξη της Fed ενώ από την άλλη θεωρούν ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα προκαλέσει σημαντικές ανισορροπίες στην αμερικανική οικονομία. Τις απώλειες περιορίζει το γεγονός ότι ο δείκτης ISM Μεταποίησης το Φεβρουάριο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,32% στις 12.187 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,56% στις 2.767 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,53% στις 1.320 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν 11 ετών "έτρεξε" τον Φεβρουάριο η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο σχετικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 59 μονάδες, έναντι 57,3 μονάδων τον Ιανουάριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000.

Οριακή πτώση σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία το Φεβρουάριο, καθώς μειώθηκε στο 7,3% από 7,4% , τον περασμένο μήνα, ενώ «ράλι» κατέγραψε ο δείκτης δραστηριοτήτων PMI μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα, ενισχυμένος στο 62,7 από 60,5 τον προηγούμνεο μήνα. Να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν το εν λόγω δείκτη στο 62,6.

Στο μεταξύ, εντός του στόχου της κυβέρνησης κινήθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ισπανίας το 2010, καθώς διαμορφώθηκε στο 9,24% από 11,1% το 2009, ενώ ο στόχος ήταν 9,3%, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στις 61,4 μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας το Φεβρουάριο από 60,8 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το κέντρο Institute for Supply Management. Τα επίπεδα θεωρούνται τα υψηλότερα από τον Μάιο του 2004.Ο δείκτης νέων παραγγελιών έφτασε τις 68 μονάδες από 67,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης παραγωγής διαμορφώθηκε στις 66,3 μονάδες από 63,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στις 64,5 μονάδες από 51,7 τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκαν κατά 0,7% χαμηλότερα στα 791,82 δισ. δολ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 01/03/2011 - 21:42