• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ασία: «Ράλι» σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία με ώθηση από Anthropic και τεχνητή νοημοσύνη
10:28 - 27 Οκτ 2026

Ασία: «Ράλι» σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία με ώθηση από Anthropic και τεχνητή νοημοσύνη

Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google

Ανοδική ήταν η κίνηση στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη (27/10), καθώς η πολυαναμενόμενη κατάθεση της Anthropic για την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της εταιρείας, η οποία αποτελεί βαρόμετρο για τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, ενίσχυσε τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου.

Ειδικότερα, η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ενόψει των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων από τον τεχνολογικό κλάδο, τα οποία θα αποτελέσουν δοκιμασία για τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες θα επηρεάσουν την πορεία των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.

Η Anthropic, δημιουργός του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης Claude, αποκάλυψε στην αίτησή της για την εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο σημαντικές ζημίες, αλλά και εκρηκτική αύξηση των εσόδων της. Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν στους επενδυτές ενδείξεις για τις πιθανές αποδόσεις των τεράστιων επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και για το κατά πόσο αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε κερδοφορία.

Παρότι τα στοιχεία για τα έσοδα της Anthropic ήταν ήδη σε μεγάλο βαθμό γνωστά, η απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης για IPO εν μέσω της πρόσφατης μεταβλητότητας στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε από μόνη της να εκληφθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Τζέιμς Ου, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην Tiger Brokers.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε επίσης από τα σχέδια της Meta Platforms να αντλήσει έως και 95 δισ. δολάρια μέσω της μεγαλύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην ιστορία της.

Σε αυτό το φόντο λοιπόν, ο τεχνολογικά προσανατολισμένος δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε περισσότερο από 3% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 5,638.34 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Παρά την ανάκαμψη, ο δείκτης καταγράφει απώλειες 17% τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,78% στις 63,294.00 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, ενισχύθηκε κατά 0,9%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX κέρδισε 0,46% στις 8,850.10 μονάδες.

Στον αντίποδα, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 1,33% στις 3,648.30 μονάδες, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ όπου έχασε 0,96% στις 22,989.00 μονάδες.

Τέλος, μικρή πτώση 0,21% κατέγραψε στην Ινδία και ο δείκτης Nifty ο οποίος έκλεισε στις 22,707.40 μονάδες.