• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι οίκοι- Φόβοι για υποβάθμιση της Ισπανίας από Moody's- Προειδοποιήσεις για Ιρλανδία από Fitch, S&P
12:06 - 28 Σεπ 2010

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι οίκοι- Φόβοι για υποβάθμιση της Ισπανίας από Moody's- Προειδοποιήσεις για Ιρλανδία από Fitch, S&P

(upd) Στη… γωνία φαίνεται πως περιμένουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, έτοιμοι να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών, εξέλιξη η οποία αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερες ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και νέο «σοκ» στις αγορές.

Έτσι, μετά τη χθεσινή της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, στην οποία και γνωστοποιεί ότι το outlook παραμένει αρνητικό, η Μοody’s επανέρχεται, για να «ενοχλήσει» την Ισπανία αυτή τη φορά.

Η Moody’s θα υποβαθμίσει πιθανότατα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας από το ΑΑΑ, ίσως και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, τονίζει, οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν μόνο αν η υποβάθμιση είναι πάνω από μία βαθμίδα ή αν θέσει αρνητικό outlook στη χώρα.

Η Moody's έχει θέσει από τα τέλη Ιουνίου την Ισπανία σε τρίμηνη επιτήρηση, με την απειλή υποβάθμισης της αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες. Αντίθετα με την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση θα παραμείνει στο ‘’ΑΑΑ’’, οι αναλυτές δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί.

Οπως σημειώνεται, οι αναλυτές εκτιμούν πως η Moody's θα ακολουθήσει τις Standard & Poor's και Fitch, που υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας την περασμένη άνοιξη.

Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, αν η χώρα διαθέσει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Anglo Irish Bank. «Το σχέδιο Β της κυβέρνησης για την Anglo σημαίνει πως αυτά τα 35 δισ. ευρώ ενδέχεται να ξεπεραστούν. Εάν αυτό το ενδεχόμενο πραγματοποιηθεί, τότε η Standard & Poor΄s μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση». τονίζει ο οίκος.

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο υποβάθμισης θα μπορούσε να βρεθεί η Ιρλανδία εκτός και αν πείσει τις αγορές ότι έχει θέσει υπό έλεγχο το τελικό κόστος της διάσωσης της Anglo Irish Bank, γνωστοποίησε και ο οίκος Fitch Ratings.

"Δεν μπορώ να παριστάνω ότι η τωρινή αξιολόγηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται ή ότι είναι αναπόφευκτη μια αρνητική κίνηση", είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters ο υψηλόβαθμος αναλυτής της Fitch Chris Pryce.

 

Την...κατηφόρα πήρε μετά το ανοδικό ράλι των τελευταίων ημερών το ευρώ, εν μέσω νέων ανησυχιών για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το ευρώ υποχωρεί αυτή την ώρα στα 1,3405 δολάρια, μια 'ανάσα' από τα επίπεδα των 1,34 δολ., ενώ χθες έκλεισε στα 1,3487 δολάρια, έχοντας προηγουμένως αγγίξει τα 1,35 δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/09/2010 - 13:59