• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
12:28 - 11 Νοε 2010

Λούλα: «Αν δεν αυξήσουν την κατανάλωση οι αναπτυγμένες χώρες, θα χρεωκοπήσει ο κόσμος»

Να αυξήσουν την εσωτερική τους κατανάλωση οι αναπτυγμένες χώρες, όπως κάνουν οι αναδυόμενες οικονομίες, για να μην «χρεωκοπήσει ο κόσμος», ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στη Σεούλ.

Ο Λούλα, για τον οποίο αυτή η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 είναι η τελευταία στην οποία συμμετέχει ως πρόεδρος, εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι ανεπτυγμένες χώρες, με στόχο τη μείωση των τεράστιων δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, έπειτα από τα προγράμματα που εφάρμοσαν για να υποστηρίξουν τους χρηματοπιστωτικούς τους θεσμούς κατά την κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη συναντώνται σήμερα και αύριο στη Σεούλ για μία σύνοδο κορυφής η οποία προδιαγράφεται θυελλώδης εξαιτίας των εντάσεων που προκάλεσαν τα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης που αποφασίσθηκαν από τις ΗΠΑ και μία από τις συνέπειές τους είναι η πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου. Η Βραζιλία, μαζί με άλλες χώρες , όπως η Κίνα, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν με τον τρόπο αυτόν να ευνοήσουν τις εξαγωγές τους εις βάρος της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους.