• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
ΕΚΤ: Το QE ενισχύει τον τραπεζικό δανεισμό
14:07 - 19 Απρ 2016

ΕΚΤ: Το QE ενισχύει τον τραπεζικό δανεισμό

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει μια θετική επίδραση στον τραπεζικό δανεισμό της ευρωζώνης, αν και πλήττει την κερδοφορία των τραπεζών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τριμηνιαία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, περνάει στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, ακόμη και ενώ οι τράπεζες δηλώνουν ότι η πολιτική αυτή εύκολου χρήματος πλήττει τα κέρδη.

Η έρευνα αναφέρει ότι στο α΄ τρίμηνο αυτού του έτους, οι τράπεζες της ευρωζώνης ανακοίνωσαν μια χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων για δάνεια σε επιχειρήσεις, αν και τα κριτήρια για τα δάνεια σε νοικοκυριά για την αγορά κατοικίας, έγιναν πιο αυστηρά.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, αυτές οι τάσεις πρόκειται να συνεχιστούν στο τρέχον τρίμηνο. «Για το β΄ τρίμηνο του 2016, οι τράπεζες αναμένουν μια καθαρή χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων για τα δάνεια σε επιχειρήσεις και για καταναλωτική πίστωση. Αντιθέτως, αναμένουν μια συνεχιζόμενη σύσφιξη των πιστωτικών προτύπων κριτηρίων για στεγαστικά δάνεια», αναφέρει η έρευνα.

Η έρευνα εμφάνισε επίσης ότι το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ «είχε μια θετική επίδραση στους όγκους δανεισμού, ιδιαίτερα για δάνεια προς τα νοικοκυριά». Αλλά αυτό πλήττει τα περιθώρια των δανείων και τα έσοδα από τόκους των τραπεζών.