Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η πολυοργανική ανεπάρκεια προκλήθηκε από εγκεφαλική υποξία και συνδέεται με ένα παλαιότερο πρόβλημα υγείας της Μαχσά Αμινί.
Βάσει ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης, η εγκεφαλική υποξία συνδέεται με «μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών».
«Εξαιτίας της αναποτελεσματικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης κατά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, υπέστη εγκεφαλική υποξία και ως εκ τούτου εγκεφαλική βλάβη», αναφέρεται στην έκθεση.
Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» το hijab της. Ο θάνατός της έχει προκαλέσει ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε εθνικό επίπεδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Ο πατέρας της Αμινί υποστηρίζει ότι η κόρη του έφερε μώλωπες στα πόδια της και χαρακτηρίζει υπεύθυνη την αστυνομία για τον θάνατό της.






