• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ουγγαρία: «Ανησυχία» στην έλλειψη αποτελεσματικών ένδικων μέσων για νομικές υποθέσεις
20:06 - 14 Ιουν 2024

Ουγγαρία: «Ανησυχία» στην έλλειψη αποτελεσματικών ένδικων μέσων για νομικές υποθέσεις

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προέτρεψε σθεναρά τις ουγγρικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εισαγάγουν αντισταθμιστικά ένδικα μέσα για άτομα που θίγονται από υπερβολικά μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες.

Σε ένα ενδιάμεσο ψήφισμα , σχετικά με την ομάδα υποθέσεων Gazsó κατά Ουγγαρίας, που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας για την εποπτεία της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό εκκρεμούσε για πολλά χρόνια και ήταν αντικείμενο πιλοτικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2015.

Τονίζοντας τη νομική υποχρέωση κάθε κράτους, βάσει της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να συμμορφώνεται με τις τελικές αποφάσεις του Δικαστηρίου, η Επιτροπή Υπουργών σημείωσε με σοβαρή ανησυχία τη συνεχιζόμενη απουσία αντίδρασης από τις ουγγρικές αρχές σε πολλές από τις προηγούμενες αποφάσεις της για το θέμα αυτό.

Η επιτροπή προέτρεψε σθεναρά τις ουγγρικές αρχές να παράσχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη νομοθετική διαδικασία για διοικητικά και ποινικά ένδικα μέσα.

Κάλεσε επίσης σθεναρά τις αρχές να βρουν μια λύση που να διασφαλίζει ότι όλα τα είδη αστικών διαδικασιών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα –ιδίως οι μη επίδικες διαδικασίες– καλύπτονται από ένδικα μέσα.

Η Επιτροπή Υπουργών κάλεσε τις ουγγρικές αρχές να υποβάλουν ένα ενημερωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 το αργότερο. Αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση αυτής της ομάδας υποθέσεων έως τον Μάρτιο του 2025.

Nικος Ρούσσης – Στρασβούργο