• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Τραμπ: «Ανταλλάσει» δασμούς στην Κίνα με το TikTok
11:38 - 27 Μαρ 2025

Τραμπ: «Ανταλλάσει» δασμούς στην Κίνα με το TikTok

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να μειώσει τους δασμούς στην Κίνα για να επιτευχθεί συμφωνία με την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance της TikTok για την πώληση της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες.

Ο Τραμπ αναγνώρισε τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Κίνα σε οποιαδήποτε συμφωνία: «Όσον αφορά το TikTok, και η Κίνα θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό, ενδεχομένως με τη μορφή έγκρισης, ίσως, και νομίζω ότι θα το κάνει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους την Τετάρτη (26/3). «Ίσως τους δώσω μια μικρή μείωση των δασμών ή κάτι άλλο για να γίνει αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Guardian, το σχόλιο του Τραμπ υποδηλώνει ότι η πώληση των TikTok's αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του και είναι αρκετά σημαντική ώστε να χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως διαπραγματευτικό χαρτί με το Πεκίνο.

Η ByteDance έχει προθεσμία μέχρι τις 5 Απριλίου για να βρει έναν μη κινεζικό αγοραστή για το TikTok ή να αντιμετωπίσει την απαγόρευση των ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία υποτίθεται ότι θα είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, βάσει νόμου του 2024.

Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας της Ουάσινγκτον ότι η ιδιοκτησία του TikTok από την ByteDance το καθιστά υπόχρεο στην κινεζική κυβέρνηση και ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να διεξάγει επιχειρήσεις επιρροής κατά των ΗΠΑ και να συλλέγει δεδομένα για τους Αμερικανούς.

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο αλλά και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε εισφορές συνολικού ύψους 20% στους υφιστάμενους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα.

Το να πείσει την Κίνα να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία για να εγκαταλείψει τον έλεγχο μιας επιχείρησης αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελούσε πάντα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την οριστικοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας. Σημειώνεται πως ο Τραμπ έχει ξαναχρησιμοποιήσει τους δασμούς ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το TikTok.

Στις 20 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στην Κίνα εάν το Πεκίνο δεν ενέκρινε τη συμφωνία των ΗΠΑ με την TikTok.

Ο αντιπρόεδρος JD Vance δήλωσε ότι αναμένει ότι οι γενικοί όροι μιας συμφωνίας που θα επιλύει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης θα έχουν επιτευχθεί έως τις 5 Απριλίου.

Το μέλλον της εφαρμογής που χρησιμοποιείται από σχεδόν τους μισούς Αμερικανούς βρίσκεται στον αέρα από τότε που ένας νόμος -που ψηφίστηκε με συντριπτική διακομματική υποστήριξη- απαιτούσε από την ByteDance να εκποιήσει το TikTok έως τις 19 Ιανουαρίου.

Η εφαρμογή «έριξε μαύρο» για λίγο τον Ιανουάριο αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την απαγόρευση, αλλά ξαναλειτούργησε λίγες ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ.

Ο Τραμπ εξέδωσε γρήγορα ένα εκτελεστικό διάταγμα που ανέβαλε την εφαρμογή του νόμου για τις 5 Απριλίου και δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μπορούσε να παρατείνει περαιτέρω την προθεσμία αυτή για να δώσει στον εαυτό του χρόνο να προωθήσει μια συμφωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/03/2025 - 11:44