Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να συνεργαστεί με την ΕΕ για τη διαφύλαξη του παγκόσμιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ στον Μάρος Σέφτσοβιτς, τον Ευρωπαίο επίτροπο για το εμπόριο, κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, όπως μετέδωσε την Πέμπτη (27/3) το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Τόσο η Κίνα όσο και η ΕΕ έχουν δει τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ να χαλάνε εξαιτίας των δασμολογικών πολιτικών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επιβάλει πρόσθετους δασμούς 20% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.
Την Τετάρτη (26/3), ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει νέους δασμούς στα εισαγόμενα οχήματα, σε μια κίνηση που θα πλήξει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, ιδίως τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι υπολογίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν το 25% των εξαγωγών αυτοκινήτων τους.
«Έχουμε αμοιβαίο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των διμερών και παγκόσμιων θεμάτων μας, καθώς και των διαφορών μας», έγραψε ο Σέφτσοβιτς σε ανάρτηση στο Χ για τη συνάντησή του με τον Χε.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ έχει επίσης ανησυχίες σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, συμπεριλαμβανομένων των παραπόνων της ΕΕ σχετικά με την έλλειψη αμοιβαίας πρόσβασης σε ευκαιρίες προμηθειών, τα εμπόδια πρόσβασης στην αγορά και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων.
«Πρέπει να επαναφέρουμε απτά την ισορροπία στις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς στην ανάρτησή του στο X.



