• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ρωσία: Αφαιρεί τους Ταλιμπάν από την τρομοκρατική λίστα- Οι λόγοι
17:33 - 17 Απρ 2025

Ρωσία: Αφαιρεί τους Ταλιμπάν από την τρομοκρατική λίστα- Οι λόγοι

Η Ρωσία ανέστειλε την Πέμπτη (17/4) την απαγόρευσή της στους Ταλιμπάν, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει για περισσότερες από δύο δεκαετίες ως τρομοκρατική οργάνωση, σε μια κίνηση που ανοίγει το δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων της Μόσχας με την ηγεσία του Αφγανιστάν.

Καμία χώρα δεν αναγνωρίζει επί του παρόντος την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία κατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, καθώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια αποχώρηση από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια πολέμου. Όμως, η Ρωσία οικοδομεί σταδιακά δεσμούς με το κίνημα, το οποίο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πέρυσι ότι είναι πλέον σύμμαχος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι Ταλιμπάν τέθηκαν εκτός νόμου από τη Ρωσία ως τρομοκρατικό κίνημα το 2003. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο την Πέμπτη ήρε την απαγόρευση με άμεση ισχύ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ρωσία βλέπει την ανάγκη να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν καθώς αντιμετωπίζει μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια από ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες που εδρεύουν σε μια σειρά από χώρες από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Τον Μάρτιο του 2024, ένοπλοι σκότωσαν 145 ανθρώπους σε συναυλιακό χώρο έξω από τη Μόσχα σε μια επίθεση που ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν πληροφορίες που έδειχναν ότι υπεύθυνο ήταν το αφγανικό παρακλάδι της ομάδας, το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν (ISIS-K). Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι εργάζονται για να εξαλείψουν την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι η πορεία του κινήματος προς την ευρύτερη διεθνή αναγνώριση έχει κολλήσει μέχρι να αλλάξει πορεία όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών. Οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει τα λύκεια και τα πανεπιστήμια για τα κορίτσια και τις γυναίκες και έχουν θέσει περιορισμούς στις μετακινήσεις τους χωρίς αρσενικό κηδεμόνα. Λέει ότι σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.