Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε προσφάτως δηλώσει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου θα γίνει στην ώρα της, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό.
Σε μια από τις ομιλίες του, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε επενδύσεις και έργα που, όπως υποστήριξε, αποτελούν ορόσημα στο δρόμο για ένα λαμπρό μέλλον: «Φέραμε νερό από κάτω από τη θάλασσα στη Βόρεια Κύπρο από την Τουρκία; Τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο. Αν θέλει ο Θεός, θα φέρουμε ηλεκτρικό ρεύμα και με αυτό θα καλύψουμε τις ανάγκες της "Βόρειας Κύπρου" σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Όσοι έχουν συνηθίσει στο σκοτάδι, φυσικά, θα φοβούνται το φως».
Γενικότερα, οι χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν φαίνεται να «παγώνουν» εκ νέου τις προσπάθειες που γίνονται για επανένωση της νήσου, με ελληνικές διπλωματικές πηγές να υπογραμμίζουν ότι η διαμόρφωση τετελεσμένων συνιστά μία αρνητική εξέλιξη. Καταδικαστική ανακοίνωση για την ρητορική Ερντογάν εξέδωσε και το ΥΠΕΞ της Κύπρου.