• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
«Καμπανάκι» Γερμανού ΥΠΟΙΚ: Οι δασμοί μας πλήττουν όλους, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση
18:57 - 25 Μάι 2025

«Καμπανάκι» Γερμανού ΥΠΟΙΚ: Οι δασμοί μας πλήττουν όλους, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση

Σε… «εμπορική» αυτοσυγκράτηση κάλεσε ΗΠΑ και ΕΕ ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, υποστηρίζοντας πως οι δασμοί Τραμπ πλήττουν εξίσου την αμερικανική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.  

«Δεν χρειαζόμαστε άλλες προκλήσεις αυτή τη στιγμή, αλλά σοβαρές διαπραγματεύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά σε σημερινή του συνέντευξή (25/5), στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, προσθέτοντας ότι «η εμπορική διαμάχη τους βλάπτει όλους και πρέπει να τερματιστεί γρήγορα».

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός αποκάλυψε πως συζήτησε αυτό ακριβώς το ζήτημα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, ενώ επανέλαβε ότι «οι αμερικανικοί δασμοί θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία των ΗΠΑ το ίδιο όσο και τη γερμανική και την ευρωπαϊκή», τονίζοντας την ανάγκη για αποκλιμάκωση,

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη «είναι ενωμένη και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και απαντώντας στην ουσία στις απειλές Τραμπ, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή υποστήριξε ότι, από την 1η Ιουνίου θα επιβάλει δασμούς 50% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ κατηγόρησε την ΕΕ ότι καθυστερεί σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις και στοχοποιεί αδίκως τις αμερικανικές επιχειρήσεις, γράφοντας στο Truth Social: «Είναι δύσκολο να συνεννοηθεί κανείς μαζί τους, σε συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά!».

Πάντως, οι Βρυξέλλες έχουν όντως κρατήσει ψύχραιμη στάση μέχρι τώρα, αποτιμώντας τις δηλώσεις Τραμπ και περιμένοντας την επίσημη αμερικανική θέση στις διαπραγματεύσεις. Δηλώνουν δε, έτοιμες και για εκτροχιασμό των συνομιλιών έχοντας έτοιμο το πακέτο των αντιποίνων που θα επιβάλλει η ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ένα βασικό πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει σαφή εικόνα ως προς το τι ζητά πραγματικά ο Λευκός Οίκος.