Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα Εμπορίου, Όλαφ Γκιλ, η ΕΕ θα συγχωνεύσει δύο υπάρχουσες λίστες με εμπορικά αντίμετρα σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο θα αφορά εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους 93 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει μέτρα σε απάντηση των δασμών που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο και έχει τεθεί προσωρινά σε παύση έως τις 6 Αυγούστου. Η δεύτερη λίστα είναι ήδη ολοκληρωμένη και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία από τα κράτη μέλη, προκειμένου να εγκριθεί και επίσημα. Σύμφωνα με τον κ. Γκιλ, το ενιαίο αυτό πακέτο αντίμετρων «θα τεθεί σε ισχύ πριν από τις 7 Αυγούστου», εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την αμερικανική πλευρά.
Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΕ λαμβάνει χώρα την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέα εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, η οποία προβλέπει την επιβολή ενιαίου δασμού 15% σε όλες τις εισαγωγές, ακόμα και σε αυτοκινητοβιομηχανικά προϊόντα. Η εξέλιξη αυτή εντείνει την ανησυχία στην ΕΕ για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και την ανάγκη ετοιμότητας για την επιβολή αντίμετρων.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να εστιάζει στην επίτευξη ενός θετικού διαπραγματευτικού αποτελέσματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο με ιδιαίτερη ένταση». Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτκοβιτς θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποτροπή ενεργοποίησης των αντίμετρων. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Κομισιόν θα ενημερώσει τους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ για την πορεία των συνομιλιών.






