• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ρούμπιο: Χρειαζόμαστε «Plan B» για το Ορμούζ – Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσιμες
18:49 - 22 Μάι 2026

Ρούμπιο: Χρειαζόμαστε «Plan B» για το Ορμούζ – Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσιμες

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι συζήτησε με συμμάχους του ΝΑΤΟ τις πιθανές δυσκολίες γύρω από το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα «Plan B», προκειμένου αυτό να επιτευχτεί.  

«Σε κάποιο σημείο, ιδανικά, θα ανοίξει το Στενό», είπε αναφερόμενος στο Ιράν. «Το εναλλακτικό σχέδιο πρέπει να απαντά στο ερώτημα: τι γίνεται αν το Ιράν αρνηθεί να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ;», σημείωσε ακόμη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα χρειαστεί να «κάνουν κάτι γι’ αυτό», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή του NATO, και επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με την πορεία των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές συνομιλούν με «δύσκολους» ανθρώπους.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος, όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει, αλλά μπορεί και όχι».

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα (22/5) έγινε γνωστό πως οι δύο χώρες είναι κοντά στο να συμφωνήσουν για ένα προσχέδιο της τελικής συμφωνίας, το οποίο βασίζεται σε 9 βασικούς άξονες.

Σύμφωνα με το Al Arabiya που μετέδωσε την είδηση, οι άξονες αυτοί είναι:

  1. άμεση, συνολική και άνευ όρων κατάπαυση πυρός σε ξηρά, θάλασσα και αέρα·
  2. αμοιβαία δέσμευση ΗΠΑ και Ιράν να μην στοχοποιούν στρατιωτικές, πολιτικές ή οικονομικές υποδομές·
  3. τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και του «πολέμου προπαγάνδας»·
  4. σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο πλευρών·
  5. εγγυήσεις για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν·
  6. δημιουργία κοινού μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής της συμφωνίας και επίλυσης διαφορών·
  7. έναρξη διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα εντός επτά ημερών·
  8. σταδιακή άρση των αμερικανικών κυρώσεων με αντάλλαγμα τη συμμόρφωση της Τεχεράνης στους όρους της συμφωνίας·
  9. και επαναβεβαίωση της προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη του ΟΗΕ.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί άμεσα σε ισχύ μόλις ανακοινωθεί επίσημα και από τις δύο πλευρές.