• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Εντείνονται τα προβλήματα εφοδιασμού στη γερμανική μεταποίηση
09:20 - 02 Ιουν 2026

Εντείνονται τα προβλήματα εφοδιασμού στη γερμανική μεταποίηση

Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στη Γερμανία αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες στην προμήθεια ενδιάμεσων προϊόντων. Τον Μάιο, το 15,9% των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωσε ότι αντιμετώπισε ελλείψεις και προβλήματα εφοδιασμού, έναντι 13,8% τον Απρίλιο.

«Οι εφοδιαστικές αλυσίδες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση», δήλωσε ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών του ifo Institute. «Ιδιαίτερα οι κλάδοι με υψηλή ζήτηση για ενδιάμεσα προϊόντα που συνδέονται με το πετρέλαιο και την ενέργεια υφίστανται τις συνέπειες των γεωπολιτικών εντάσεων».

Η χημική βιομηχανία συγκαταλέγεται στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς το 31,2% των επιχειρήσεων αναφέρει ελλείψεις πρώτων υλών και υλικών. Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και για τους παραγωγούς προϊόντων από καουτσούκ και πλαστικό, όπου το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 23,7%.

Στον κλάδο των ηλεκτρονικών, περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια υλικών, ενώ στην αυτοκινητοβιομηχανία το ποσοστό είναι συγκριτικά χαμηλότερο, στο 10%.

«Σε σύγκριση με τον μακροχρόνιο μέσο όρο πριν από το 2020, ο οποίος διαμορφωνόταν περίπου στο 5% για τη μεταποίηση συνολικά, τα σημερινά ποσοστά είναι ανησυχητικά υψηλά», υπογράμμισε ο Wohlrabe. «Είναι πολύ πιθανό ορισμένες επιχειρήσεις να αναγκαστούν να περιορίσουν την παραγωγή τους εξαιτίας αυτών των ελλείψεων».