• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:34 - 17 Ιαν 2011

Κόπηκε η φόρα των τραπεζών - Στροφή σε ΟΤΕ, Coca Cola, ΕΛΠΕ - Ενδιαφέρον λόγω... Κίνας και στην ΑΤΕ

Δεν βασίστηκε τελικά στις τράπεζες η αντίδραση που βγήκε τη Δευτέρα στην αγορά. Βασίστηκε σε άλλες μετοχές εκτός των τραπεζών, στις οποίες φάνηκαν σημάδια κόπωσης, με το ενδιαφέρον να μετακυλίεται στην Coca Cola και τον ΟΤΕ, μετά την αναβάθμιση των δύο μετοχών από την Deutsche Bank. Tα κέρδη για την αγορά περιορίστηκαν και από τις 1.474 μονάδες που βρέθηκε ο δείκτης, έκλεισε χαμηλότερα στις 1.458,65 μονάδες και με άνοδο μόλιος 0,88%.  Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στη σύνοδο του Eurogroup σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Εκεί θα τεθεί το ζήτημα επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ θα αναμένεται να συζητηθεί η έκδοση ευρω/ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς στις αδύναμες χώρες της Ε.Ε.. Πλην όμως, ο τραπεζικός κλάδος έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες ανόδου την περασμένη εβδομάδα, έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να αποκομίσουν ρευστότητα. Ταυτόχρονα, χρηματιστές λένε ότι μπορεί η υποβάθμιση από την Fitch να ήταν χλιαρή, πλην όμως, δεν παύει να αποτελεί υποβάθμιση με ότι συνεπάγεται αυτό στο δανεισμό των τραπεζών. Οριακές απώλειες 0,26% κατεγράφησαν στη μετοχή της Alpha, που έκλεισε στα 3,80 ευρώ, 4,91% υποχώρησε η Πειραιώς, στο 1,55 ευρώ, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος,, πτώση 0,79% για τη Eurobank, στα 3,76 και 1,53% για την Εθνική, στα 6,45 ευρώ. Αντιθέτως, η μετοχή της ΑΤΕ έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο έπειτα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για μία ακόμα φορά περί ενδιαφέροντος κινέζικού τραπεζικού ομίλου, ο οποίος προσφέρει 1 δις. ευρώ. Με κέρδ 2,27% ενισχύθηκε η Coca Cola, στα 20,30 ευρώ και 2,79% ο ΟΤΕ, στα 6,99 ευρώ. Σημαντική, ακόμα, ήταν η αντίδραση για το Jumbo κατά 2,8% στα 5,50 ευρώκαι την Τράπεζα Κύπρου που έκλεισε με κέρδη 2,66%, στα 2,70 ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 116 ενισχύθηκαν, έναντι 55 που υποχώρησαν και 55 αμετάβλητες, με τις συναλλαγές πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Στο σχόλιό του ο επικεφαλής ανάλυσης της Guardian Trust κ. Β. Σωτηρόπουλος, σχολιάζει πως, «0ι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού αν το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας καταστεί διαχειρίσιμο στα μάτια των αγορών, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ασφαλώς θα είναι καλύτερες από σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα κύριος συντελεστής της ανόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν οι προτάσεις της Κομισιόν (δηλώσεις Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και Όλι Ρεν) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάγκη αύξησης του κεφαλαίου και τροποποίησης του σκοπού του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά και να χορηγεί βραχυπρόθεσμα δάνεια σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης με χαμηλά επιτόκια, με πρώτο ένα δάνειο ανακούφισης 60 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία. Αν τελικά το σχέδιο αυτό γίνει αποδεκτό από το συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. τότε δημιουργούνται ελπίδες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές. Η συγκεκριμένη πρόταση –για την τύχη της οποίας καθοριστική θα είναι η στάση της Γερμανίας- αποτελεί την πιο ρεαλιστική μέχρι σήμερα προσέγγιση του προβλήματος του ευρώ, καθώς όλες οι προηγούμενες προσπάθειες χαρακτηρίστηκαν από τις αγορές ως ημίμετρα. Σήμερα Δευτέρα συνεδριάζει το Ecofin και στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. που έχει ως επίσημο θέμα την ενέργεια, αλλά δεν αποκλείεται οι 27 ηγέτες να συζητήσουν και αυτό το θέμα. Αν όχι η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο. Με αυτά τα δεδομένα οι αγορές μετά τον πρώτο ενθουσιασμό τήρησαν στάση αναμονής, αλλά η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch το απόγευμα της Παρασκευής επιβάρυνε και πάλι το κλίμα, χωρίς ωστόσο να έχει ανακόψει την ανοδική αντίδραση, μέχρι στιγμής».