• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Δικαστές κατά Θάνου για τα όρια συνταξιοδότησης
14:34 - 23 Ιαν 2017

Δικαστές κατά Θάνου για τα όρια συνταξιοδότησης

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ για τα όρια αποχώρησης των δικαστών από την υπηρεσία τους, το οποίο με βάσει το Σύνταγμα είναι το 67ο. 

Οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου συνδέουν άμεσα το συνταγματικά προβλεπόμενο όριο με τη λειτουργική τους ανεξαρτησία και τονίζουν πως αυτή η συνταγματική επιταγή δεν προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο σημειώνοντας μάλιστα στην ανακοίνωσή τους μία σειρά από αποφάσεις του ΔΕΕ.


Οι σύμβουλοι της επικρατείας κάνουν μάλιστα λόγο για τη συνταγματική αυτή πρόβλεψη θυμίζοντας «τις πικρές εμπειρίες που έζησε το δικαστικό σώμα» από τις παρεμβάσεις που παρατηρήθηκαν από τη δικτατορική κυβέρνηση του Μεταξά, τις κατοχικές κυβερνήσεις, αλλά και τις κυβερνήσεις κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Καταλήγοντας οι δικαστές του ΣτΕ αναφέρουν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την αλλαγή των ορίων ηλικίας αποχώρησης από το σώμα μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή του Συντάγματος.

Η απάντηση της Βασιλική Θάνου
Την ίδια ώρα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου με ανακοίνωσή της ζητά από τις συνδικαλιστικές ενώσεις αλλά και άλλους φορείς να αφήσουν τους δικαστές να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους στη διοικητική ολομέλεια που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μετά από αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστών όπως λέει στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.