• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Νομική: Καθαρίστηκε ο χώρος της κατάληψης
18:31 - 17 Μάι 2025

Νομική: Καθαρίστηκε ο χώρος της κατάληψης

Μετά από πληθώρα ενεργειών, οι χώροι της Νομικής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) επιστρέφουν στους φοιτητές και τους καθηγητές.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, ανακοίνωσε ότι ο χώρος της κατάληψης καθαρίστηκε, αποκαταστάθηκαν πολλές φθορές, βάφτηκαν οι τοίχοι και απομακρύνθηκαν τα αντικείμενα.

Η υπουργός Παιδειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε: «Το ζητούμενο είναι η αλλαγή υποδείγματος και κουλτούρας». Ακόμα, υπογράμμισε ότι «τα Πανεπιστήμια ως χώροι γνώσης και μεταλαμπάδευσης αξιών ζωής, είναι περιουσία των πολιτών. Των ανθρώπων που στηρίζουν με τους φόρους τους, την δημόσια εκπαίδευση. Αυτή είναι η εικόνα που αξίζουν τα παιδιά μας».

Η κα Ζαχαράκη επεσήμανε πως η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας ότι, παρά τα διαχρονικά και πολυάριθμα προβλήματα, για την κυβέρνηση της ΝΔ η ασφάλεια και η ουσιαστική ελευθερία στα πανεπιστήμια συνιστούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή.

Η υπουργός κατέληξε ότι στόχος είναι «ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που να εμπνέει σεβασμό, όπου η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια των φοιτητών δεν αποτελούν ζητούμενο, αλλά αυτονόητη πραγματικότητα, ένα πανεπιστήμιο στο οποίο η γνώση, η έρευνα και η δημοκρατική συμμετοχή είναι κεκτημένα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σιάσος σε δήλωσή του ανέφερε: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το Πανεπιστήμιο δρα άμεσα και αποτελεσματικά, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Πανεπιστήμιο κινήθηκε «αποτελεσματικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μικροπολιτικές ή επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Καταλήγοντας, ο πρύτανης δήλωσε ότι το «Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι προσηλωμένο στο ρόλο του και στην ιστορία του» και υπογράμμισε ότι η Πολιτεία «οφείλει να συνεχίζει να συνδράμει στην προστασία των χώρων, καθώς οι φύλακες του Πανεπιστημίου δεν επαρκούν».

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2025 - 18:54