• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Οι τρεις μεγαλύτεροι φόβοι των νέων στην Ελλάδα
13:08 - 21 Μάι 2025

Οι τρεις μεγαλύτεροι φόβοι των νέων στην Ελλάδα

To ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ παρουσίασαν μία μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τους Έλληνες στην Ελλάδα. Οι σχέσεις τους με το σχολείο, τα κόμματα, τους θεσμούς του κράτους και η οπτική τους για το μέλλον. Ποιοι είναι οι τρεις μεγαλύτεροι φόβοι τους.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι νέοι 14-29 ετών έχουν έντονα στοιχεία ατομισμού, είναι σχετικά αισιόδοξοι για το προσωπικό τους μέλλον αλλά απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας, η οποία πιστεύουν ότι πορεύεται σε λάθος δρόμο. Έχουν χαμηλό ενδιαφέρον για την πολιτική και εξαιρετικά αρνητική άποψη για τα κόμματα, αλλά υψηλό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες. Αυτοπροσδιορίζονται περισσότερο ως κεντρώοι προς τον προοδευτικό χώρο. Και ενημερώνονται ελάχιστα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (έντυπα, τηλεόραση, διαδίκτυο) και περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίες

Οι νέοι δίνουν εξέχουσα θέση στις αξίες που υποδηλώνουν ανεξαρτησία (64%) και ισχύ (55%), ενώ ακολουθούν αυτές που καθορίζουν την προσωπική ζωή: Πετυχημένη καριέρα 46%, υγιεινή διατροφή 33%, να γίνω πλούσιος 25%. Σε χαμηλές πτήσεις οι συλλογικές αξίες, όπως η πολιτική 16% και η ενεργοποίηση των πολιτών 12%.

Παρά τις αξίες τους, πάντως, οι νέοι θεωρούν πως για να βρουν καλή δουλειά, χρειάζονται μεν τα προσόντα και η εξειδίκευση, αλλά βασική προϋπόθεση αποτελούν και οι διασυνδέσεις με ισχυρούς ή επιδραστικούς ανθρώπους.

Πολιτική

Σχετικά με την πολιτική οι νέοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα πολιτικού ενδιαφέροντος, με το 16% να δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ για την πολιτική, το 19,6% ότι μάλλον ενδιαφέρεται, το 37,6% ότι βρίσκεται κάπου στη μέση, το 14,8% ότι μάλλον δεν ενδιαφέρεται και το 12% να δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου.

Οι 6 σε κάθε 10 νέες και νέους στην Ελλάδα πιστεύουν ότι τα συμφέροντά τους εκπροσωπούνται ελάχιστα (40,4%) ή καθόλου (18%) στην εθνική πολιτική.

Η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς είναι ελάχιστη (8% στα πολιτικά κόμματα, 10% στα μέσα ενημέρωσης, 15% στο κοινοβούλιο και 17% στην κυβέρνηση, με το στρατό να είναι ο μόνος θεσμός που κάπως διασώζεται, με 43,5%. Και οι τρεις μεγαλύτεροι φόβοι τους είναι το κακό σύστημα περίθαλψης (64,5%), η ανεργία (60,7%) και να μην έχουν αξιοπρεπή σύνταξη (54,3%). Ακολουθούν κλιματική κρίση (50%) και πόλεμος (48%).

Σημειώνεται τέλος πως ένα 14,4% δήλωσε ότι υπό ορισμένες συνθήκες, η δικτατορία είναι καλύτερη μορφή διακυβέρνησης από τη δημοκρατία.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/05/2025 - 13:18