Ένας διάλογος που βγήκε σήμερα στον «αέρα» αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το κύκλωμα είχε στήσει ένα δικό του «μαγαζί» και κανόνιζε τις «εξυπηρετήσεις», με το αζημίωτο.
Εν τω μεταξύ, σε μία άλλη συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρεται το όνομα του υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τους εμπλεκόμενους να παραπονιούνται πως τον ψάχνουν, αλλά δεν μπορούν να τον βρουν. Ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Γιάννη Κεφαλογιάννη, από την άλλη, εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες συνομιλίες.
Παράλλλα, σε μία άλλη συνομιλία ο κ. Τρουλινός, ο οποίος παραιτήθηκε το Σάββατο (28/6), φέρεται να πληροφορεί τον κ. Μπαμπασίδη πως με παρέμβαση Αυγενάκη πληρώθηκε ένας κτηνοτρόφος.
Οι ταρίφες για τις επιδοτήσεις
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι ταρίφες του κυκλώματος δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητες. Τα στελέχη του Οργανισμού που διενεργούσαν τους ελέγχους μπορεί να έπαιρναν προμήθεια μέχρι το 60% της επιδότησης, για το πρώτο έτος, για ποσά μέχρι και τα 5.000 ευρώ.
Παράλληλα για επιδοτήσεις από 5.000 ευρώ- 15.000 ευρώ, το κύκλωμα ζητούσε προμήθεια έως και 70% ενώ για τις επιδοτήσεις που υπερέβαιναν τις 15.000 ευρώ, η προμήθεια έφτανε στο 80%.
Και κτηνίατροι στο κύκλωμα – Ταρίφα 5 ευρώ για κάθε ανύπαρκτό ζώο
Βάσει των καταγγελιών στο κύκλωμα είχαν εισχωρήσει και κτηνίατροι, οι οποίοι βεβαίωναν ότι ήλεγξαν κάποιο ανύπαρκτο κοπάδι, ώστε να δοθεί η επιδότηση.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, προκύπτει πως υπήρχε μια επιπλέον ταρίφα 5 ευρώ για κάθε ανύπαρκτο ζώο, παρόλο που τα κοπάδια υπήρχαν μόνο στα χαρτιά.
Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, το πλεόνασμα ζώων ήταν 11 φορές πάνω από κάθε παραγωγική δυνατότητα, έπειτα από τις πλασματικές δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου. Χαρακτηριστική είναι καταγγελία για οικογένεια από την Κρήτη. Είχαν δηλώσει συνολικά 4.885 αιγοπρόβατα το 2014, αριθμός που ανέβηκε στα 54.681 κατά το 2022.
«Έπρεπε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία των πληρωμών. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνονται οι πληρωμές σήμερα, αύριο, μεθαύριο για την βιολογική κτηνοτροφία και βιολογική μελισσοκομεία γιατί απλούστατα αυτά που έχουν δηλωθεί είναι πάρα πολύ μακριά από την πραγματικότητα», σημείωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, σχετικά με το ζήτημα των επιδοτήσεων.
Ποσά μαμούθ σε εικονικές αιτήσεις
Εν τω μεταξύ, τα ποσά των επιδοτήσεων αυξήθηκαν αλματωδώς μέσα σε έναν μόλις χρόνο, καθώς το κύκλωμα διαπίστωσε, προφανώς, ότι το «κόλπο» λειτουργεί.
Με βάση τη δικογραφία, στις περιοχές Κοζάνη – Φλώρινα και Καστοριά, το 2019, οι εικονικές επιδοτήσεις ήταν 41 και οι αγρότες εκεί εισέπραξαν 810.000€ από τα κονδύλια της Ευρώπης. Ωστόσο, έναν μόλις χρόνο μετά, υποβλήθηκαν 128 εικονικές αιτήσεις με συνολική επιδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός
Απ’ ό,τι φαίνεται κάποιοι ελεγκτές έκαναν καλά τη δουλειά τους και είχαν πέσει πάνω σε «εξόφθαλμες απάτες», όπως αναφέρεται στη δικογραφία.
«Συναντώ νομότυπα έγγραφα, αλλά είναι εξόφθαλμη απάτη» και «Τυπικά ο έλεγχος γίνεται χωρίς ευρήματα, ηθικά δεν μπορώ να συνεχίσω», είναι μερικές από τις αναφορές που βρέθηκαν σε αποσπάσματα από ενδοϋπηρεσιακή αλληλογραφία μέσω mail μεταξύ ελεγκτών και προϊστάμενης που ήταν επιφορτισμένη με τους ελέγχους.
Η προϊσταμένη, δε, συνέταξε τελικά ένα ενημερωτικό υπόμνημα προς την οικονομική αστυνομία και, ειρωνευόμενη τους συνεργάτες της, φέρεται να είπε: «Ετοίμασα σχέδιο με όλες τις απαραίτητες σάλτσες... Εγραψα και κάτι πετυχημένες σάλτσες για τους ελέγχους».
Σε μία από τις συνομιλίες, μάλιστα, οι εμπλεκόμενοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους επειδή δυσκολεύονται να βρουν τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.






