• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Διακαίωση Μυτιληναίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη διένεξη με τη ΔΕΗ
15:11 - 08 Οκτ 2014

Διακαίωση Μυτιληναίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη διένεξη με τη ΔΕΗ

Το Ευρωδικαστήριο δικαίωσε τον Όμιλο Μυτιληναίου για προσφυγή που έκανε κατά του ποσού 17,5 εκατ. ευρώ που είχε θεωρηθεί αρχικά ως κρατική ενίσχυση έναντι των παλαιών τιμολογίων που απολάμβανε η Βιομηχανία Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ. 

Πρόκειται για την περίοδο 2007 - 2008 και σημειώνεται ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει αποδώσει έντοκα το ποσό των 21 εκατ. ευρώ μετά την αρχική απόφαση που δικαίωνε τη ΔΕΗ. Πέραν της σχετικής απόφασης γίνεται αντιληπτό ότι το πνεύμα της Ευρωζώνης αρχίζει να εκφράζεται με ευθυγράμμιση ως προς την ανταγωνιστικότητα και επιβίωση της παραγωγής και της βιομηχανίας που προϋπόθεση έχει το ελεγχόμενο κόστος στην ενέργεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου Μυτιληναίου "σε συνέχεια της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, το καταβληθέν από την Αλουμίνιον της Ελλάδος στη ΔΕΗ ποσό των €17,4 εκ. πλέον τόκων, σύνολο €21,3 εκ., θα επιστραφεί στην Αλουμίνιον της Ελλάδος και θα υπολογιστεί ανάλογα στις οικονομικές καταστάσεις και τα αποτελέσματα του Ομίλου".

Όπως αναφέρει το δικαστήριο στην σημερινή του απόφαση, «η απόφαση του Μονομελούς Δικαστηρίου δεν συνιστά θέσπιση ή τροποποίηση ενισχύσεως. Για τους λόγους αυτούς, το Γενικό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η απόφαση της Επιτροπής πάσχει από έλλειψη νομιμότητας, εξαιτίας του χαρακτηρισμού του επίμαχου μέτρου, από την Επιτροπή, ως νέας ενισχύσεως και ακυρώνει την απόφαση της Επιτροπής».

Με την απόφασή του, το Δικαστήριο της Ε.Ε. ακύρωσε την απόφαση του 2011 δικαιώνοντας τις θέσεις της ελληνικής βιομηχανίας και απορρίπτοντας την απόφαση της Ευρ. Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παράλληλα, σημειώνει ότι η απόφαση της Επιτροπής «πάσχει πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως» για μια σειρά από λόγους πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η Επιτροπή προκειμένου να χαρακτηρίσει τα τιμολόγια της Αλουμίνιον ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Κατ' επέκταση, η Αλουμίνιον δεν οφείλει να επιστρέψει στο κράτος 17,5 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/10/2014 - 15:25