• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια μείωση 5,1% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Μάρτιο
12:50 - 20 Μάι 2025

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια μείωση 5,1% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Μάρτιο

Μείωση κατά 5,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2024 με το 2023.

Παράλληλα, τον Μάρτιο ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2024 – Μαρτίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024, παρουσίασε αύξηση 2,1%, έναντι μείωσης 5,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 5,1% τον μήνα Μάρτιο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024, προήλθε:

  1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:
  • Μείωση κατά 5,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.
  • Αύξηση κατά 27,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
  1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
  • Μείωση κατά 15,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.
  • Αύξηση κατά 1,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εσωτερικής Αγοράς.

viomihania 1

Η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 1,4% τον μήνα Μάρτιο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

  • Αύξηση κατά 29,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
  • Αύξηση κατά 1,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγή βασικών μετάλλων.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 15,3% τον μήνα Μάρτιο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024, προήλθε:

  1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας (Πίνακας 3):
  • Μείωση κατά 15,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής επίπλων.
  • Αύξηση κατά 26,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
  1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
  • Μείωση κατά 19,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης.
  • Μείωση κατά 9,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης

viomihania 2

viomihania 3

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 0,2% τον μήνα Μάρτιο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2025, προήλθε:

  1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:
  • Αύξηση κατά 34,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων.
  • Μείωση κατά 0,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.
  1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
  • Αύξηση κατά 5,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εσωτερικής Αγοράς.
  • Μείωση κατά 8,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς