• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:38 - 07 Μάι 2007

Κρίνεται η τάση του ΧΑ από τις ανακοινώσεις κερδών των τραπεζών

Στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου της Πειραιώς σήμερα 7 Μαίου, της Eurobank και της Marfin Popular bank στις 9 Μαίου,της Κύπρου στις 10 Μαίου, στις 17 Μαίου της ΑΤΕ, περί τις 22 Μαίου της Εθνικής και έως το τέλος του τρέχοντος μηνός όλων των υπόλοιπων τραπεζών εστιάζεται πλέον η αγορά, ώστε να διαπιστωθεί αν η διαφαινόμενη επιβράδυνση είναι συγκυριακή ή όχι.

Τα κέρδη της Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο θα ανέλθουν στα 280 εκατ ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 50,5%. Τα μετά εκτάκτων εσόδων (152 εκατ ευρώ από Κύπρου) κέρδη της Πειραιώς ανέρχονται στα 128 εκατ ευρώ. Όμως αυτό που είναι το πλέον σημαντικό στα μεγέθη της Πειραιώς είναι ότι τα έσοδα από τόκους αυξάνονται με ρυθμό 26%, οι προμήθειες με 23% ,τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν πάνω από 27% ,ενώ τα έξοδα ενισχύθηκαν με ρυθμό 13%.

Μεγάλο στοίχημα για την αγορά αποτελούν τα αποτελέσματα της Eurobank. Η Eurobank αναμένεται να εμφανίσει κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2006περί τα190 εκατ ευρώ, έναντι των 157,3 εκατ ευρώ καταγράφοντας αύξηση περίπου 21%.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η Eurobank θα δημοσιεύσει για μια ακόμη φορά μια ποιοτική λογιστική κατάσταση, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι σε ορισμένες κατηγορίες εσόδων υπάρχει μια μικρή επιβράδυνση. Τα έσοδα από τόκους θα αυξηθούν με ρυθμό 15% και οι προμήθειες με ρυθμό 23%.

Κέρδη έκπληξη θα ανακοινώσει η Marfin popular bank, αφού θα ξεπεράσουν τα 160-170 εκατ.,δηλαδή αύξηση κερδών 135%. Λόγω της υψηλής κερδοφορίας η Marfin θα αναθεωρήσει εκ νέου το business plan της για το διάστημα 2007 με 2009 το οποίο παρουσίασε αρχές του 2007.

To σημαντικότερο πάντως στα μεγέθη της Marfin είναι ότι έχουν εκτιναχθεί τα έσοδα από τόκους, ενώ οι ρυθμοί αύξησης των δανείων ξεπερνούν σε ορισμένες κατηγορίες το 110%.

Π Λεωτσάκος