Όσον αφορά στην απόφαση της ΕΚΤ να αποδέχεται τους ελληνικούς τίτλους χωρίς αξιολόγηση, στον απόηχο των νέων σκληρών μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, ο Τρισέ υπογράμμισε ότι είναι «δικαιολογημένη», καθώς η ΕΚΤ αναγνώρισε το φιλόδοξο ελληνικό πρόγραμμα.
Τόνισε, δε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στην αποδοχή των ελληνικών τίτλων από την κεντρική τράπεζα, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Κατάλληλα» χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά τα επιτόκια δανεισμού, μετά την ανακοίνωση για τη διατήρησή τους στο ιστορικό χαμηλό του 1%, η οποία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ακόμη, τόνισει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα συνεχιστεί, αν και θα είναι «άνιση», ενώ υπογράμμισε ότι η σταθερότητα των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης των εξελίξεων στις τιμές. «Η ΕΚΤ, όμως, εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις», σχολίασε.
Σημειώσε, δε, ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει ενδυνάμωση της οικονομίας, αν και οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αβέβαιες.
Ο Τρισέ παραδέχτηκε ότι η κρίση στην Ευρώπη θα συγκρατήσει την ανάπτυξη, αν και οι είναι οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι, ενώ πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης θα προσφέρουν τη στήριξη που ζητά η ευρωζώνη.
Ακόμη, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό φαίνονται αυξημένοι.
Σε ερώτηση για το αν το επίπεδο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αντανακλά τα οικονομικά θεμελιώδη, ο Τρισέ δήλωσε ότι το ευρώ αποτελεί καλό μέσο αποθήκευσης αξίας. Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κάτω από τα 1,27 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, ο Τρισέ έκανε έκκληση στις τράπεζες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της σωστής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων, κάτι στο οποίο ανέμεναν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν τα μέλη της ΕΚΤ συζήτησαν σήμερα το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων, απάντησε πως δεν τέθηκε τέτοιο θέμα.