Το χρόνο με το μέρος της θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση για να γυρίσει στη σελίδα της ανάκαμψης η ελληνική οικονομία. Δηλαδή, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η ετήσια εκδήλωση της JP Morgan, κατά την οποία αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί σημαντικά βήματα σε αντίθεση με την Πορτογαλία που κρύβει τα προβλήματά της κάτω από το χαλί. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην εκδήλωση και μετέφεραν «κλίμα», αναφέρουν ότι η JP Morgan αν και θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα πραγματοποιηθεί αργότερα, ενδεχομένως και μετά το 2014 θα είναι ελεγχόμενη σε τέτοιο βαθμό που η συνοχή της ευρωζώνης δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Δηλαδή, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έρθει σαν ώριμο φρούτο και για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει ανησυχία. Θεωρούν ότι η μείωση του επιτοκίου, που πέτυχε, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα, προς το παρόν δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον, αν η ΕΚΤ κάνει πράξη την προειδοποίησή της και προχωρήσει σε τρεις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011. Ταυτόχρονα, η άποψη των αναλυτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση της JP Morgan είναι ότι τα ελληνικά spreads μένουν ψηλά, διότι η στάση των ξένων είναι short και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα μικρό έως ελάχιστο χρόνο να λάβει κρίσιμες απόφασεις, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες θα πρέπει να δείξει πολύ μεγάλη θέληση και βεβαίως η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Αυτά και μόνο είναι ικανά να αλλάξουν το κλίμα και να έρθει η αναδιάρθρωση πιο... γλυκιά, όπως τονίστηκε επί λέξη στο μέλλον. Χθες ενώ η Ισπανία δανείστηκε 2 δισ. ευρώ και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο από την τελευταία φορά, το ελληνικό spread στη δεκαετία αυξήθηκε και πάλι στις 930 μονάδες. Αυτό, οφείλεται στην πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Πορτογαλία με τον πρωθυπουργό Σόκρατες να απειλεί με παραίτηση αν δεν περάσουν τα μέτρα λιτότητας που εισηγείται η κυβέρνησή του. Στο μεταξύ, η αγορά στρέφει την προσοχή της στα οικονομικά αποτελέσματα. Χθες η Alpha ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2010 που ήταν καλύτερα από αυτά που ανέμενε αρχικώς η αγορά και σήμερα περιμένει την Εθνική και αύριο την Πειραιώς. Και όχι μόνο, αφού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, με την αγορά να μιλάει για διεύρυνση του καταλόγου των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών περιλαμβάνοντας τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ.
«Τα βασικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας δεν λύθηκαν», τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, υπεύθυνος ανάλυσης της Guardian Trust. «Το αποτέλεσμα της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της 11ης Mαρτίου», αναφέρει ο αναλυτής, «έδωσε θετικές ελπίδες στους Έλληνες επενδυτές, που διαμόρφωσαν τη μεταβλητότητα της Αγοράς. Χρειάζεται, όμως, μεγαλύτερη προσοχή στις τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων στην Αγορά, διότι ακόμη τα βασικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας δεν λύθηκαν. Απλώς η Χώρα δείχνει να κερδίζει χρόνο. Η άσχημη τροπή που πήραν οι εξελίξεις σε Ιαπωνία και Μέση Ανατολή -η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση-, καθώς και η παραμονή της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι έχουν ανατρέψει τις παγκόσμιες ισορροπίες όπως είχαν διαμορφωθεί και επηρεάζουν αποφασιστικά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Ως αποτέλεσμα είχαμε την πτώση των Χρηματιστηρίων και την αντίστοιχή άνοδο των λεγόμενων ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων, δηλαδή του πετρελαίου, των πολύτιμων μετάλλων και των ομολόγων. Όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση», σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, «ο "ενθουσιασμός" των αγοραστών έχει μειωθεί και σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνηση με ταυτόχρονη αναζήτηση κατεύθυνσης».
Στ.Κ.Χαρίτος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.