• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:14 - 02 Αυγ 2012

Υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Moody's

Με αρνητικό «outlook” παραμένει ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε χθεσινή έκθεση ο οίκος αξιολόγησης της Moody’s.

Αυτό αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι το πιεστικό περιβάλλον λειτουργίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την βαθιά ύφεση, το αυξημένο κρατικό ρίσκο και την «εύθραυστη» εμπιστοσύνη των καταθετών, θα συνεχίσει να επηρεάζει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, τα κεφάλαια, την κερδοφορία και τη χρηματοδότηση του κλάδου.

Συγκεκριμένα η Moody’s υποστηρίζει ότι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα αγγίξει το 7% το 2012 και θα διαμορφωθεί στο -2,3% το 2013.

Οι παραπάνω προβλέψεις, αν επιβεβαιωθούν, θα προκαλέσουν επιπλέον πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην έκθεση ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν ζημιές το 2012, αλλά και το 2013, εξαιτίας της τοποθέτησης τους στα ελληνικά ομόλογα και της ανταλλαγής χρέους με την ελληνική κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, η Moody’s αναφέρει ότι παρότι δεν είναι το βασικό της σενάριο, το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει υπαρκτό. Αν συμβεί θα πυροδοτήσει σημαντικές «πτωτικές συνέπειες» για τον κλάδο.