• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
ΟΟΣΑ: Η ΕΚΤ να προωρήσει σε πλήρη ποσοτική χαλάρωση
13:26 - 06 Νοε 2014

ΟΟΣΑ: Η ΕΚΤ να προωρήσει σε πλήρη ποσοτική χαλάρωση

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης απευθύνει, με νέα έκθεσή του, κάλεσμα στην ΕΚΤ να «δράσει αποφασιστικά» προκειμένου να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη, προχωρώντας ακόμα και στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στον απόηχο δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters έντονες διαφωνίες ανάμεσα στον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι και τον διοικητή της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Ο διεθνής οργανισμός υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 στο 3,3%, από 3,4% το Μάιο, και το 2015 στο 3,7% από 3,9%. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί μόλις 1,1% το 2015 και 1,7% το 2016, αλλά μόνο αν οι κυβερνήσεις επιβραδύνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και η ΕΚΤ παράσχει περαιτέρω κίνητρα. Χωρίς αυτή τη στήριξη, καθώς και τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι αναπτυξιακές επιδόσεις της Ευρωζώνης θα είναι πολύ ασθενέστερες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Παράλληλα, καλεί την Ε.Ε. να επιδείξει «ευελιξία», αλλά εντός των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να τονωθεί η ζήτηση στην αγορά και να ανακάμψει η πραγματική οικονομία.

Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την έκθεση του ΟΟΣΑ