• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Η Moody’s «ξαναχτυπά»: Υποβαθμίζει το outlook των ελληνικών τραπεζών
14:56 - 15 Απρ 2020

Η Moody’s «ξαναχτυπά»: Υποβαθμίζει το outlook των ελληνικών τραπεζών

Σε «σταθερό» από «θετικό» υποβαθμίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το outlook των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης, που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, η Moody’s τονίζει στην αξιολόγησή της πως περιμένει ότι οι οικονομίες σε Ελλάδα και Κύπρο θα συρρικνωθούν φέτος, πριν επιστρέψουν στην ανάπτυξη το 2021. Στην Ελλάδα η κερδοφορία του κλάδου θα πληγεί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 40% του συνόλου.

Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα βοηθήσουν, πάντως, να μειωθεί ο σχηματισμός νέων «κόκκινων δανείων». Ωστόσο, η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, που αντιπροσωπεύουν το 15% των δανείων των τραπεζών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των νέων NPEs, αν και η επιδείνωση είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

Ο οίκος επισημαίνει πως υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τον τουρισμό, που αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ, ενώ σε ότι αφορά την κτηματαγορά, η Moody’s σημειώνει πως ενώ για δυο χρόνια οι τιμές ανέβαιναν, φέτος δεν αναμένεται κάθετη πτώση, δεδομένου ότι υπήρξε βουτιά την περίοδο 2010-2017.

Διαβάστε επίσης:

Moody's: «Φρένο» στο σχέδιο Ηρακλής βάζει ο κορονοϊός

Τελευταία τροποποίηση στις 15/04/2020 - 15:05