Πρόκειται για μία δυσμενής εξέλιξη καθώς ήδη παρατηρείται υπέρβαση του στόχου που αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό και ο οποίος προσβλέπει σε δημόσιο χρέος ύψους 236,652 δις ευρώ, ή στο 103,2 του ΑΕΠ % βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων.
Αρνητική συνιστώσα στον «ξέφρενο» ρυθμό διόγκωσης του δημοσίου χρέους, αποτελούν και τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου τα οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αυτά στο πρώτο εννιάμηνο ανήλθαν στα 814,3 εκατ. ευρώ από 1,122 δις. ευρώ που ήταν στο «κλείσιμο» του πρωτου εξαμήνου δυσχεραίνοντας έτσι τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για «εξουδετέρωση» των όποιων πιέσων υφίσταται η πολιτική του κρατικού δανεισμού κυρίως από τις ανοδικές τάσεις στα επιτόκια.
Τέλος, κατά 413 εκατ. ευρώ αυξήθηκε και το ύψος των εγγυήσεων που παρέχει το ελληνικό Δημόσιο καθώς από τα 18,890 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, το ύψος των εγγυημένων δανείων έφθασε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 19,303 δισ. ευρώ.



